Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е против "силна и обединена Европа" в реч, произнесена в полския град Лодз, предаде Франс прес.

"За пръв път в историята имаме американска администрация, която меко казано не се отнася с ентусиазъм към една силна и обединена Европа", заяви Туск. "Говоря за факти, а не за пропаганда", подчерта бившият полски премиер на митинг в навечерието на стогодишнината от обявяването на независимостта на Полша.

Туск обвини президента на САЩ, че преди половин година, на срещата на Г-7 в Канада, практически еднолично е наложил премахването на фразата, че големите сили искат да спазват реда, основаващ се на принципи и ценности. (Председателят на Европейския съвет поясни мисълта си в интервю, публикувано днес от полския в. "Газета виборча", отбелязва АФП. В него Туск заявява, че Тръмп иска свят, в който от една страна ще стоят САЩ, а от друга - различните други държави).

Туск говори и за предстоящите напролет избори за Европейски парламент. Той предупреди за появата на националистическо движение, настроено враждебно към ЕС.

"Не е изключено в този парламент да бъдат представени две течения, едното антиевропейско и все повече с цветовете на "кафявите ризи" (носени от членовете на щурмовите отряди на нацистката партия в Германия преди и по време на Втората световна война - бел. ред.), залагащо все повече на национализма. Второто течение ще бъде на тези, които искат да задълбочават европейската интеграция възможно най-много", предсказа Туск. Той напомни за засилването на антиевропейските чувства в някои страни.

"Това засега не засяга лидерите, но подобни сили укрепват пред очите ни. Сили, които залагат повече на конфликта, отколкото на сътрудничеството, на дезинтеграцията вместо на интеграцията", подчерта председателят на Европейския съвет, който неотдавна заяви, че има сериозен риск Полша да напусне ЕС.

Туск отправи и критики срещу позицията на сегашното полско правителство към Европа, без да го спомене изрично. "Тези, които се противопоставя на силно полско присъствие в Европа, де факто действат против нашата независимост", подчерта той и припомни на поляците, че "от нас зависи дали политиците ще унищожат ЕС и ще изведат Полша от съюза".

Туск определи управляващите в Полша популисти като "съвременни болшевики" и напомни, че те могат да бъдат победени, предаде Асошиейтед прес. Смята се, че е много вероятно след две години той да се кандидатира за президент на страната.

Председателят на Европейския съвет отдаде почит на държавниците, възстановили полската независимост - маршал Юзеф Пилсудски, който през 1920 г. побеждава болшевиките в полско-съветската война, и Лех Валенса, основателят на профсъюза "Солидарност", който през 80-те години се противопоставя на подкрепяното от СССР комунистическо управление. Пилсудски и Валенса са били изправени пред по-трудни ситуации от днешната, заяви Туск и попита поляците "Защо вие да не можете да победите съвременните болшевики?"