Избягалият от Пловдивския затвор Тома Ендрев се е крил в блок зад Малкия гигант, в който живеят полицаи и следовател. Това разказаха живеещи в 12-етажната сграда на ул. "Хан Терелиг" след полицейската акция вчера. Около 9,30 часа служители на реда пристигнали в блока да отведат 32-годишния затворник. Той бе открит в жилището на свой приятел, който наел апартамента под наем преди месец, съобщава "Марица".

"Момчето живее с момиче, нали знаете как е днес без брак. Нанесоха се преди месец. Не са създавали проблеми, но настръхнах, когато от новините разбрах, че в апартамента е бил хванат убиец. Той е нощувал тук", разказа съседка, пожелала анонимност от съображения за сигурност. Жената обясни, че акцията по залавянето на Ендрев протекла бързо и без много шум, въпреки че на задържането му в коридора имало поне 20 полицаи.

Заедно с Ендрев бил отведен и наемателят на жилището, който му бил приятел от детинство.

Никой в блока не е подозирал, че тук се укрива затворник. А и как да разбереш. Това са 120 апартамента, всеки влиза и излиза. Не знам как убиец е посмял да нощува в блока ни при положение, че тук живеят полицаи и следователи, разказаха хора от блока. Те отказаха да назоват имената си от страх. Пред апартамента на авера на Ендрев вчера имаше купища отпадъци от домакинството. Сред чантите с боклуци в коридора на етажа се търкаляха празни бутилки от водка, уиски и енергийни напитки, което показва, че компанията здраво е купонясвала.

Името на Едрев нашумя преди 14 години, когато уби хазяина си. За да прикрие престъплението, разчлени и скри трупа му в чувал, който хвърли пред блок в пловдивския квартал „Кючук Париж”.

Ендрев е осъждан многократно за грабежи. Мъжът излежава 18-годишна присъда за жестокото убийство, извършено през 2003 година. Оставали му още три години до излизането от зандана.

Миналата седмица обаче Ендрев побегнал към междублоковото пространство по време на превеждането му от затворническото общежитие към централния корпус на затвора, който се намира на 300 метра. При преместването му не е използван специализиран превоз, а затворникът е бил без белезници, което е драстично нарушение на правилата.

Зад решетките Ендрев се грижел за кучетата в затвора. Преди дни обаче не отишъл на работа, а го ударил на разходки. Обяснил, че е ходил на Главната с приятелката си. Заради това го наказали с карцер. Това била и причината да избяга при превеждането му в централната сграда, където трябвало да изтърпи наказанието.