Ромски престъпен авторитет, държащ в страх и подчинение катун, наброяващ над 500 души, е главният виновник за разпалилата се със страшна сила етническа война в миньорския град Раднево. И циганите и българите знаят името на местния злодей, предизвикал агресията на мирното население. Това е ромският бос Сурай Пашата, за когото мнозина под сурдинка говорят, че държи в джоба си представители на местната власт, съобщава „Уикенд”.„Сурай Пашата е гангстер, който винаги е над закона. Той е на 34 години и контролира част от незаконния дърводобив в региона, както и две незаконни кариери с интертни материали, които продава на мощни строителни фирми, строящи пътища и магистрали. Държи в подчинение стотици роми от незаконното гето „Кантона”, на които нарежда къде да работят, какви престъпления да извършват и за кого да гласуват. Има наказателен отряд от около 50 тренирани и неграмотни роми, които са въоръжени до зъби с хладно и даже огнестрелно оръжие”, разказват жителите на Раднево.

Искрата на тлеещото от години напрежение между българи и роми пламва в понеделник следобед, когато синът на Сурай Пашата – 19-годишният Стефан, наричан Малката Паша, се спречква с три момчета от Раднево. Конфликтът се разиграва на уличка до циганското гето „Кантона”.

Свидетел на конфликта разказва, че Стефан Малката Паша се спречкал с тримата българи Георги, Цецо и Живко, които отивали на фитнес. Цецо, който е най-здравият от тримата, бил напсуван грозно на майка от рома, не се стърпял и му отвъртял един шамар. След това тримата отишли да тренират.

През това време Стефан се оплакал на баща си. Сурай Паша, чието българско име е Калчо, спешно събрал орда от 15 души, които атакували трите момчета.

„Цецо, Живко и Георги бяха нападнати от озверели цигани, въоръжени с бухалки и сатъри. Мелето беше кърваво и продължи 3-4 минути. След това циганите се оттеглиха, а българите лежаха в локви кръв”, разказват очевидци.

„Сурай Пашата крещеше: „Убийте българите, да се знае кой командва тук!”. Добре, че се намеси едно момче от фитнеса, който по някаква линия работи съвместно със Сурай, та го спря, иначе наказателната му бригада щеше да убие момчетата”, кръсти се свидетел на мелето, разиграло се пред фитнес клуба.

Това предизвика бурните протести на местните жители, които във втория ден прераснаха в опит за саморазправа с ромите и сблъсък с полицията.

„Такова нещо можеше да се очаква в Раднево. Тук българите сме като местните по време на апартейд в ЮАР”, заяви млада майка, излязла на протест с невръстния си син.
 
Жителите на града и тази вечер се стягат за демонстрация.