ДНК чипове за откриване на тумори в ранен стадий, наследствени заболявания и вродени малформации са разработени в Технологичния център на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".
"Само за минута може да се установи дали в хранителните продукти е добавена повече вода от необходимото. Това става чрез определяне на показателя на пречупването на светлината във веществото", обясни асистент Иван Бодуров.
В Технологичния център са получени и ядливи опаковки на плодове и зеленчуци, които удължават срока им на годност с няколко дни.
"Покритията са от биополимери - пектин, прополис и алгинат, обогатен с масло от гроздово семе. Те имат и полезен ефект върху микрофлората на стомаха", коментира проф. Теменужка Йовчева от Физическия факултет.
Прочетете още
- 19:00 "На пешеходна пътека се спира, глупако!" – възмущение след инцидент във Варна
- 16:00 "Миллион алых роз": Букет от рози се озова в кошче за боклук в Хисаря СНИМКА
- 17:00 Кола запушва улица, пречи на сметоизвозващ камион да си свърши работата СНИМКА
- 20:00 Знаменитостите, които загубиха домовете си при пожарите в Лос Анджелис