Незавършена украински видеоигра, чието действие се развива в нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц“, предизвика вълна от възмущение в Полша и принуди студиото да внесе сериозни промени в концепцията й. Първоначалната версия на играта, носеща името „Цената на свободата“, е била с опция за поемане на роля на затворник или охранител от елитните СС-отряди на нацистите, предава руският телевизионен канал Russian Today, цитиран от Фокус.

„Цената на свободата" не е само забавление за час-два след работа. Създателите й са имали за цел да изследват теми като неконтролирана сила, която тласка хората към зло, и да разберат какви усилия може да положи човек, за да оцелее. Така поне твърди Дмитри Дубин, публичното лице на екипа и – съгласно думите му, негов единствен член. Играчите може да избират между ролята на затворник в лагера на смъртта, който се опитва да избяга или да отмъсти на своите мъчители, или на пазачите, които очевидно могат да направят каквото искат с лагеристите.

Концепцията за играта обаче предизвика остри реакции само след разпространяването на първия й рекламен клип – при това съпроводен под звуците на музика, която поляците определиха като обидна за нацията им. В страна, която криминализира думите „полски лагери на смъртта", не е учудващо, че подобна игра се възприема като същинска провокация, коментира телевизията.

Спорът за „Цената на свободата" придоби широки мащаби в полските медии, след като редица политици изразиха публично възмущение. Институтът за национално възпоменание на Полша поиска съдебно разследване, което прокурорите на Варшава надлежно стартираха. Разработчиците на играта бяха наречени „нацистки симпатизанти“, не липсваха и теории, че Дубин е руски агент-провокатор, чиято цел е да предизвика нова вълна на враждебност между Варшава и Москва.

След скандала играта е преработена и от нея са отстранени всички елементи, които напомнят нацистките лагери на смъртта – включително позорния надпис „Arbeit macht frei“. В крайна сметка дизайнерите са решили да променят цялата настройка на „Цената на свободата“. Сега тя ще бъде пусната на пазара с концепция за оцеляване на Антарктида.