На този етап няма основание да бъде обявена грипна ваканция в Пловдив и учениците тръгват на училище на 3 януари. Това потвърдиха от община Пловдив и РИО. По думите на началника на образователния инспекторат Иванка Киркова утре е редовен учебен ден и към момента не може да се говори за удължаване на ваканцията. 

От РЗИ в града съобщиха, че заболеваемостта в Пловдив и региона от остри респираторни заболявания и грип е ниска и е под средната за страната – 43,86 на 10 хиляди души. 

Няма регистрирани тежки случаи на болни, приети на лечение в болниците. Наблюдават се лекарските практики и ежедневно се следи ситуацията.“ Няма епидемично разпространение на вирусните инфекции, което да налага извънредни мерки, коментира д-р Моника Троянчева от РЗИ.  

От здравните власти припомниха, че училищата и детските градини се затварят, ако поне 30 % от децата отсъстват от училище, заради заболяване от грип. 

Заместник кметът на община Пловдив Розалин Петков потвърди, че ситуацията се следи непрекъсното и се обменя информация между институциите, която ще бъде обобщена  след като започне учебния процес.