Анегрет Крамп-Каренбауер, която е водещ кандидат за мястото на германската канцлерка Ангела Меркел като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), каза, че възнамерява да обмисли законодателство, осигуряващо по-добро представителство на жените в парламента, ако партията не промени своя подход, предаде Ройтерс.

Ново социологическо проучване, проведено за обществената радиотелевизионна компания А Ер Де, показа, че 46 процента от привържениците на ХДС подкрепят Крамп-Каренбауер за лидерския пост, 31 процента подкрепят бизнесмена Фридрих Мерц, а 12 процента подкрепят здравния министър Йенс Шпан.

Според данните подкрепата за Мерц сред жените е намаляла до около половината от тази за Крамп-Каренбауер.

Броят на депутатките от ХДС след изборите през 2017 г. намаля до една пета от парламентаристите на партията, а по-доброто представителство на жените е от съществено значение за увеличаване на подкрепата за християндемократите на бъдещи избори, каза Крамп-Каренбауер.

Тя заяви пред радиотелевизионната компания Ес Ве Ер, че мнозина в партията не са взели насериозно правило от 1996 г. в ХДС, предвиждащо една трета от кандидатите в партийните листи да бъдат жени, и каза, че ще се опита да наложи прилагането на това правило, ако бъде избрана за лидер.

Ново законодателство за приемане на женска квота е мярка "в краен случай", заяви Крамп-Каренбауер.
"Но би било наивно да се мисли, че можем просто да оставим нещата да се развият от само себе си", каза тя.
Крамп-Каренбауер заяви също така, че възнамерява да обмисли правни мерки за осигуряване на по-добро представителство на жените в германския парламент.

Освен това тя взе на прицел правилата за двойно гражданство и обвини ръководството на Турция, че се опитва да раздели предаността на хората с двойно германско-турско гражданство, които живеят в Германия.

"Ако това продължи, тогава двойното гражданство пропуска своята цел и смисъл и ние трябва да обсъдим как да сложим край на тази система", заяви Крамп-Каренбауер.

Тя каза, че подкрепя план, предвиждащ децата на имигранти да получават втори паспорт, но не и техните внуци.