Германските правоохранителни органи бият тревога, че бежанците, прииждащи към Германия, не преминават през задължителните процедури за регистрация и контрол.

Вестник "Велт" съобщи, че в началото на декември германският Синдикат на полицията е изпратил писмо до канцлера Ангела Меркел, изразяващо подчертано безпокойство от това положение, предаде ТАСС.

Заместник-ръководителят на синдиката Йорг Радек подчерта в посланието, че федералната полиция не е в състояние да изпълнява както трябва задълженията си да предотвратява заплахи и да търси наказателна отговорност от нарушителите на германско-австрийската граница. "Осъществили сме контрол по отношение на едва 10 процента от бежанците", отбеляза той.

Тъй като правоохранителните органи най-често не знаят кой под какво име и по каква причина влиза в Германия, е невъзможно да се събират сведения за евентуално използване на бежанския поток от терористи. Радек смята, че това заплашва сигурността на държавата.

Председателят на другата профсъюзна организация на германската полиция - Синдиката на германските полицаи към Германския съюз на държавните служители, Райнер Вент отбеляза, че дефицитът на контрол по границата създава рискове.

Данните на германското министерство на външните работи сочат, че през тази година в Германия вече са регистрирани около милион бежанци.
 

/БТА/