Френският телекомуникационен оператор Orange - бившият France Telecom, от днес престава да предлага абонаменти за стационарни телефони, 139 години след създаването на първата телефонна мрежа в Париж, съобщава в електронното си издание в. "Паризиен".

Така след няколко години ще бъде необходима специална кутия, за да могат да се правят обаждания от фикс телефон - домашен или в компаниите.

Прекъсването на комутаторната телефонна мрежа обаче няма да се извърши изведнъж, а ще се прави постепенно, в разстояние на няколко години. Първият етап предвижда след три месеца новите клиенти на Orange или тези, които сменят адреса си, вече да не могат да ползват класическа фиксирана телефонна линия, като ще им бъде предложена услуга с "бокс" (кутия).

Едва през 2023 година операторът ще започне постепенно да прекъсва телефонна мрежа в отделни общини. "Ще има улеснени процедури за възрастните хора", увери пресслужбата на Orange .

С повсеместната поява на смартфоните французите все по-масово се отказват от стационарните телефони. От 2012 година до днес употребата им е намаляла наполовина.

Компаниите също ще трябва да обърнат страницата на стационарните телефони и факсовете. В момента 70 процента от тях ползват такива. Така че инвестициите за професионалистите ще бъдат съществени, а може да настъпи и недостиг на ново оборудване, ако всички едновременно започнат да преминават към новата система. Предимство ще имат големите компании, които поръчват по-големи инсталации, за сметка на малките и средни предприятия. 

/БТА/