Във Великобритания действат 85 шериатски съвети или съдилища към джамиите, които според критици поощряват екстремизма и нарушават човешки права. Освен това те създават в страната паралелна правосъдна система, чиито принципи нарушават законодателството на Обединеното кралство, пише в. "Дейли мейл", цитирайки аналитичния център "Сивитас", предаде ТАСС.

Представители на коалицията, обединяваща 150 правозащитни организации, призовават британското правителство да забрани на шериатските съдилища да се произнасят по семейни дела, пише вестникът.

В петиция до премиера Дейвид Камерън те заявяват, че трябва да прекрати съдопроизводството на дела за разводи и други семейни проблеми с аргумента, че подобна дейност "отрича равенството и човешките права на уязвими жени и деца".

Масло в огъня на критиците наля холандската изследователка Махтелд Зее, която е проучила дейността на ислямските шериатски съвети в Обединеното кралство. Свидетелствата, които тя е събрала в продължение на три дни през 2013 г., когато й разрешили да присъства на гледане на дела в шериатски съдилища, са изложени в книгата "Избиране на шериата", която излиза от печат във Великобритания през януари догодина.

Вътрешната министърка Тереза Мей обеща в близките дни да се направи проверка на шериатските съдилища, за да се установи дали съответстват на британските ценности, отбелязва "Дейли мейл".

В комисия на Камарата на лордовете вече е разгледан законопроект, който да гарантира, че решенията на тези ислямски съвети отговарят на изискванията на британския закон за равенството. Законът също така трябва да предотврати решения, които отдават предимство на мъжете по въпроси за наследство и имуществени спорове.

(БТА)