"Надвишаването на допустимите нива фипронил не означава, че ще настъпи отравяне за човека, приел храна със съдържание на този препарат", заяви пред БНТ д-р Светла Цолова от Центъра по обществено хранене. Тя допълни, че допустимите стойности са в пъти под опасните.
"Фипронилът е известно отдавна вещество. Той е инстекицид, който унищожава насекоми и кърлежи и който се използва се в медицински продукти за защита от насекоми и паразити", заяви д-р Цолова.
По думите й, фипронилът е токсичен и може да окаже вредни ефекти, но всичко зависи от дозата, както при повечето химични вещества.
"Във връзка с употребата на фипронила като продукт за растителна защита са разработени стойности, които може да се съдържат в храните. Дали ще окаже вредно въздействие зависи от дозата, която ще постъпи в организма, както и от продължителността на въздействието. Фипронилът е вещество с остра токсичност.
При сравнително ниски дози може да настъпи отравяне и смърт. Може да постъпи по всички пътища. Полуживотът му в организма може да достигне десет дни. Когато допустимите стойности се превишат, това не означава, че ще настъпи отравяне", коментира тя.
Д-р Цолова допълни, че при отравяне с фипронил страда централната нервна система, като симптомите за отравяне са гърчове, тремори, нарушения в походката и равновесието. Може да бъдат засегнати черният дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.