Бум на ремонти заради некачествени горива. Монтьорите все по-често се натъкват на повреди на колите, причинени от некачествени горива  - запушени филтри, дефекти в горивните системи и дори повредени двигатели. От началото на годината са изтеглени над 1 млн. литра горива, които не отговарят на нормите, а наложените глоби на търговците вече минават 1 млн. лева.

Галин Белчов, шофирал 5000 км по пътищата на Европа, сподели в рубликата на Георги Георгиев, че в Австрия, в Германия, дори в една Румъния, където е на 250 км от България, горивото е в пъти по-добро. "Едно придърпване на колата се получава от горивото. При зареждане от Румъния няма шум, няма вибрация, придърпване”, заяви той. Според Галин разходът на гориво също е различен: „Като заредя в България, 100 литра ми стигат за 600км, а ако заредя в чужбина – 650-700 км”.

От Българското петролна и газова асоциация твърдят, че такова разминаване не може да има. „Не е възможно да има двоен стандарт, тъй като стандартите за качество на горива са разписани в европейска директива”, обясни Светослав Бенчев от асоциацията.

„Запушват се филтри, катализатори. Това в дългосрочен план води до големи повреди на целия двигател”,  каза обаче автомонтьорът Марио Арнаудов. И според него причината е една – горивата.

При тези данни от Асоциацията на търговците с петролни продукти са по-склонни да търсят причините в горивата. „Наистина може да се стигне до проблем, но това се случва при обекти, при които няма вътрешен контрол”, каза Светослав Бенчев.

Горивата се проверяват по няколко критерия, обясняват от „Контрол на качеството на течните горива”, ДАМТН – пламна температура, плътност, дестилационни характеристики, гранична температура, сяра, вода.

Контролиращите органи признават, че често откриват и проблеми при пробите. „Най-чести отклонения дават дестилационните характеристики при бензина и по-специално краят на кипене, както пък при дизела е пламната температура. Нарушение на всеки един от тях води до некачествено гориво”, обясни Росица Калоянова, ДАМТН.

От петролната асоциация твърдят, че многократно тестват продуктите си преди да стигнат до резервоарите на автомобилите ни.

Тестовете в някои от пробите показват и примеси в горивата.

„Не може да се каже, че това са някакви злонамерени манипулации на горивото”, смята Калоянова.

„Основният проблем, който се констатира на по-малките обекти, е смесването на бензин и дизел. Понякога се прави умишлено. Повече случаи е въпрос на грешка при доставката”, каза Бенчев.

Адвокат Румяна Желязова обясни, че може да се търси обезщетение при ремонт заради некачествено гориво.

Засега застрахователите не покриват щети, причинени от некачествено гориво.

Васил Нейчев от Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор съобщи в ефира на „Здравей, България”, че през последните месеци са направени масирани проверки в над 12 общини на територията на страната. Проверени са над 170 бензиностанции, взети са проби от над 260 горива, като изследванията показват 12 несъответствия от изпитванията на тези проби. Основно несъответствията са пламна температура на дизеловото гориво и дестилационни характеристики на бензина.

„През годината сме проверели над 100 обекта, които разпространяват течни горива, установили сме 60 несъответствия съгласно закона за атмосферния въздух и 15 – за съдържанието на биокомпонент”, обясни Нейчев.