Великобритания обеща да дари допълнителни 1,2 млрд. британски лири (1,75 млрд. долара) за Сирия до 2020 година, предаде Ройтерс.
 
По-късно днес в Лондон ще се проведе международна донорска конференция за хуманитарна подкрепа за сирийския народ, пише БТА. В гражданската война в Сирия, която продължава вече пета година, според оценки са загинали 250 000 души, а милиони бяха прокудени от домовете си.
 
Агенциите на ООН призовават да бъдат събрани 7,73 млрд. долара за борба с хуманитарната катастрофа тази година. Още 1,2 млрд. долара ще бъдат необходими за финансиране на националните планове за реакция от страните в региона.
 
За европейските държави подобряването на хуманитарната ситуация в Сирия и съседните й страни се оценява като ключов елемент в усилията да бъде намален притока на сирийски бежанци към Европа.

"Можем да осигурим усещането за надежда, което е нужно, за да спрат хората да мислят, че нямат друг избор, освен да рискуват живота си в опасното пътуване до Европа", посочва британският премиер Дейвид Камерън в изявление, обявявайки ангажимента на Лондон.