Безспорно пилешкото е едно от най-популярните меса в цял свят. То се приема от всички култури и е интегрирано във всяка кулинария, предоставяйки невъобразим набор от вкусни рецепти.

В действителност много хора избират пилешкото пред останалите видове месо, защото смятат, че не е толкова мазно и тежко и следователно е много по-здравословно.

И това е интересно: Д-р Марлена Панайотова: Заразяването с хеликобактер става основно в детска възраст


За съжаление, желанието за бърза печалба на търговците е наложило в последните десетилетия нови методи и практики на отглеждане на домашните птици.

Това, от своя страна, според все повече експерти, е превърнало месото им във всичко друго, но не и полезно. Скорошно проучване показва, че познатите бели ивици в месото, което купуваме, носят най-голямата опасност за нашето здраве.

Тези нишки са най-често срещани в пилешките гърди. По съществото си те представляват кондензирани мазнини. Страшното обаче е, че те се появяват в резултат на заболяванията, които много от птиците развиват в производствените фабрики.

Разликата между месата, произведени в големите птицеферми и малките стопанства, може лесно да бъде открита именно по тези образувания в месото. Разбира се, това може да стане и по качествата на месото, но все по-малко хора вече са опитвали качествено месо, тъй като индустрията отдавна наложи модела на големите фабрики.

Ивиците се появяват в резултат на начина, по който се отглеждат кокошките. Те са създадени в масов мащаб. Фермерите правят всичко възможно да накарат птиците да растат по-бързо и по-големи. Това означава, че пилето, което ядем, е много по-тлъсто, а месото му е в пъти по-малко питателно от нормалното.

Проучване, направено през 2015 от изследователи в университета в Тексас, установи, че съдържанието на бели ивици в пилешкото месо се е увеличило в последните години и вече се среща в цели 60% от птиците, отглеждани в птицефермите. Също така месо с подобни образувания се готви по-трудно, поглъща по-малко маринати, а хранителната му стойност пада с близо 40%.

Най-неприятното обаче е, че такова месо съдържа 224 на сто повече мазнини от обикновеното. Някои експерти дори твърдят, че белите ивици носят риск от проблеми със сърцето, а в комбинация с множеството химикали, които се използват за последващата обработка на месото, пилешкото не би трябвало вече да е в листата с полезни храни.