Петдесет лева става санкцията за шофьорите, решили да спрат дори за кратко в кръстовище или на по-малко от пет метра от него. В малките квартални улички колите са навсякъде и пречат на видимостта. За да се справи с проблема, администрацията засилва контрола и увеличава размера на санкциите. Новият размер на глобата е предвиден в изменението на наредбата за престой и паркиране и ще се гласува в Общинския съвет на сесията, насрочена за 12 ноември.

В действащата наредба на Община Пловдив санкцията за нарушителите е 20 лева. В същото време със Закона за движение по пътищата е въведена по-строга административна мярка, като глобата за това нарушение е 50 лева. Разминаването в двата нормативни акта създава бъркотия в работата на Общинска охрана и Общинска полиция. За да няма двоен аршин, в местната наредба ще бъде направена корекция на 50 лева вместо 20.

Шофьорите не бива да забравят, че за паркиране на тротоарите извън разрешените места се налагат санкции в размер на 50 лева. В жилищните комплекси масово се лепят фишове на колите, оставени на тротоари. В наредбата на Община Пловдив е записано, че за паркиране в паркове, градини, на детски площадки, в пешеходни пространства и на тротоари глобите са от 50 до 200 лева. "Таванът" от 200 лева се прилага и за водачите, заели незаконно инвалидно място. 

Санкции очакват и рибарите, които напоследък масово слизат в коритото на Марица с колите си. На северния бряг срещу двора на Захарна фабрика каменните блокчета, които оформят парапета, отдавна ги няма. Оформени са дори рампа за преминаване и път, останал още от ремонта на моста на бул. "Васил Априлов". Въдичарите го използват, за да стигнат с автомобилите си направо до водата. Нарушители на това място имаше и този уикенд. Виновен е не този, който яде баницата, а онзи, който му я дава, реагира на забележката ни мъж на средна възраст, дошъл да си опита късмета и да осигури риба за неделната трапеза. На това място реката е обрасла в дървета и храсти, а от насипите се е образувал цял полуостров. Не дай Боже, да дойдат високи води и белята ни е гарантирана, коментират хората, които работят в района.