Има много въпроси, на които трябва да си отговорите преди да купите ново жилище. Трябва например да изберете дали да е ново или старо строителство, тухла или панел, какъв да е броят на стаите, изложението, локацията, кварталът, инфраструктурата и, разбира се - цената и начинът на финансиране.

На първо място трябва да определите предпочитания район на имота, съветват брокери. Някои хора държат на престижния квартал, други на комуникативността, трети на тишината и зеленината. Изберете си приоритет и селектирайте офертите спрямо него. При избора е важно да се информирате какви са перспективите за развитие на набелязаните райони. Позаинтересувайте се какви са градоустройствените планове за квартала. Може да се окаже, че на пътя на хубавата гледка към близкия парк скоро ще се изпречи нова сграда.

Сред най-важните фактори при избор на имот е развитата и добре поддържана околна инфраструктура. Проучете какви са близките комуникации, има ли редовен и разнообразен транспорт, как ще стигате до работа или до училището на детето. Близостта на търговски центрове, магазини, аптеки, поликлиника, детска градина също е от значение. Обърнете внимание има ли достатъчно място за паркиране и каква е цената на гараж или паркомясто в двора на кооперацията.

Съседите на гости в хола

Видът на строителството е от първостепенно значение при избора на жилище, който до голяма степен определя цената. Надали има българин, който да не знае от собствен опит, че в панелния блок чувате съседите си, все едно са ви на гости. Добре е да сте наясно и с жизнения цикъл на сградата, устойчивостта й при земетресения и с други теми, свързани с нейната конструкция.

Скелетното строителство е най-масовият начин, по който се строи днес. При този вид носещата конструкция е скелет от стоманобетонни колони, греди, противоземетръсни шайби и плочи, а тухлените зидове осигуряват добра шумо- и топлоизолация. Процесът на строителство е бавен, но сградите са здрави и качествени, което определя и по-високата им цена. Не е за подценяване и фактът, че този тип строителство дава възможност за ремонти, които включват събаряне на преградни стени, което е невъзможно при панелните блокове или ЕПК (едроплощен кофраж) сградите.

Изяснете си колко голям дом търсите. Имайте предвид, че в новите сгради реалната площ е по-малка от това, което купувате, тъй като включва освен полезната площ на жилището и общите части на сградата. За да са сигурни, че не ги мамят, някои клиенти мерят с рулетка и сравняват получената квадратура със записаното в нотариалния акт.

Цената на кредита

Бюджетът, който сте склонни да отделите, до голяма степен определя параметрите на имота. Вероятно ще ви трябва допълнително финансиране, което за съжаление не е безплатно. Преди да изберете банка, от която ще теглите ипотечен кредит, преценете с какви спестени средства разполагате. В тази графа попадат както лични средства, така и евентуална помощ от близки и роднини, приход от продажба на старо жилище. Така ще можете да определите процента на самоучастие и размера на кредита.

Проучете няколко оферти, за да се ориентирате какъв тип месечни вноски (анюитетни или намаляващи) и какъв срок за погасяване да изберете. Сравнявайте офертите на банките по цена на кредита. Най-подходящите измерители са годишният процент на разходите и общо изплатените суми за целия период с включени всички разходи, такси и застраховки.

Проучете как се образува лихвата по заема и дали тя е фиксирана за целия период, или е плаваща. Първият вариант дава сигурност, тъй като клиентът знае каква ще е нейната стойност до края на изплащането на заема. Недостатъкът на фиксираните лихви е, че при понижение на лихвените нива кредитът ви може да се окаже по-скъп на фона на новите по-изгодни условия на пазара.

Плаващата (променливата) лихва се формира като комбинация от някакъв пазарен индекс (SOFIBOR, EURIBOR, LIBOR). В този случай може да проучете какво е било движението им във времето и какви са прогнозите за стойностите им в бъдеще.
Анализирайте и какви ангажименти към банката поемате и сравнете допълнителните разходи по тях. За да предложат по-изгодни условия, повечето обикновено изискват заплатата ви да се превежда там или да ползвате допълнителни продукти - дебитна или кредитна карта, различни пакети услуги по разплащателна сметка.

Най-добре е да ходите на оглед на апартамент с доверен брокер или с опитен в строителството познат. Често продавачите правят евтини подобрения с цел да вдигнат продажната цена, но оскъпяването не отговаря на разходите за ремонта. Оглеждайте се за петна по тавана или ъглите на сградите, които издават течове. Ако забележите подобен проблем в имот, който сте харесали, направете всичко възможно да разберете причината и колко ще струва отстраняването й.

Не на последно място - поинтересувайте се що за хора са съседите. Обърнете внимание и на състоянието на входа, стълбищата, асансьора и пространството около блока. Те говорят много за манталитета и възпитанието на обитателите на сградата, с които скоро може да се окажете врата до врата.

Източник: „Труд”

manager.bg