В новогодишното си послание германският канцлер Ангела Меркел призовава съгражданите си да покажат солидарност и взаимно уважение в политическите спорове, предаде ДПА.

В обръщението, което ще бъде излъчено довечера по телевизията, и чийто текст беше разпространен предварително, Меркел изброява пожеланията си за Новата година.

Нека отново си спомним какви ценности ни обединяват дълбоко, нека отново поставим общността на преден план, нека отново се постараем да обръщаме повече внимание един на друг, но истинско
внимание - наистина да сме внимателни, наистина да слушаме, да показваме разбиране, казва Меркел, цитирана от ДПА.

Консервативният лидер обещава да се заеме с нарастващите социални различия в германското общество и да работи за съставянето на стабилно правителство, предаде Ройтерс.

Като ключови приоритети тя посочва увеличени инвестиции в сигурността и отбраната, подобрено здравеопазване и образование и усилия за преодоляване на нарастващата неравнопоставеност между града и селото, посочва БТА.

"Светът няма да ни чака. Трябва сега да създадем условията, които да гарантират, че Германия ще продължи да просперира след 10-15 години. А Германия ще просперира само ако успехът й служи на всички хора и подобрява и обогатява живота ни", продължава Меркел, цитирана от Ройтерс.

По думите й сега повече германци от когато и да било преди са загрижени за социалната сплотеност: едни хвалят разнообразното и отворено общество в Германия, докато други се страхуват от нарастващата престъпност и насилие, оплакват се от липсата на лекари в селските райони и се тревожат как ще се справят с притока на имигранти.

"И двете са реалности в нашата страна - успехът и оптимизмът, но също така страховете и съмненията. За мен и двете са стимул", казва тя. По думите й политиците трябва да се заемат с бъдещите предизвикателства, но и с нуждите на всички граждани, като осигуряването на добри работни места, по-добър дигитален достъп и облекчения за семействата. Чувствам се задължена от тази повеля, най-вече като част от работата за изграждане на ново стабилно правителство за Германия през новата година, добавя Меркел.

Според нея решаващият въпрос през следващите години ще бъде укрепването на Европейския съюз и неговия икономически успех, и в същото време укрепването на външните му граници и сигурността.
Канцлерът обеща през настъпващата година заедно с Франция да съдейства за сплотеността на ЕС, предаде ТАСС.

Бъдещето на Германия неразривно е свързано с бъдещето на Европа, казва тя. По думите й всичките 27 страни членки трябва да проявят солидарност. Общността трябва да защитава своите ценности както вътре в собствените си граници, така и отвъд пределите им, при това трябва да го прави солидарно и с увереност в силите си. Става дума за това дали можем да работим за справедлива и икономически успешна Европа, за защита на външните граници и сигурността на гражданите.

Германия и Франция са готови да работят заедно за тази цел, искат да подготвят Европа за бъдещето, заявява Меркел, цитирана от ТАСС.