Ще има ли "трета кибернетична" война и могат ли "американски хакери да унищожат Русия заради Клинтън", се пита вестник "Московский комсомолец". Руското издание коментира скорошно изявление на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, че страната му ще реагира подобаващо на хакерските атаки на Русия, което според руски медии представлява заплашване с ответни американски кибератаки.

Коментарите на Байдън най-вероятно са само пиар ход в американската избирателна кампания, смята "Московский комсомолец". Според водещи руски специалисти, цитирани в статията, обаче наистина има заплаха.

"Технически те могат да направят с нас каквото си искат", заявява експертът Денис Давидов. "По-лесно е да изброим какво няма да могат. Няма да могат да изстрелят наша балистична ракета или да предизвикат авария в атомен реактор. Защото, слава Богу, нашите обекти от критичната инфраструктура имат специални затворени мрежи, недостъпни за хакери".

Според него обаче са уязвими "всички останали сфери" в руската държава. Деветдесет на сто от държавните органи на Русия използват сървърни операционни системи от САЩ. Американците могат да изпратят такъв "ъпдейт" в сървърите на всички руски държавни учреждения, "че всички компютри там просто ще се изключат. И телефоните също. Те могат да изключат всички болници у нас, които също са включени в мрежата им и може да бъдат управлявани отвън", предупреждава Давидов.

Експертът призовава Москва да интензифицира действията, насочени към заместване на вносните стоки, по-специално софтуера, с продукция родно производство. Всички държавни компютри в Русия може да се преинсталират с руски софтуер за месец, казва Давидов и предлага също "някаква тренировка - как ще работи държавата в случай че все пак ни изключат".

Все пак обаче "е ясно, че САЩ най-вероятно няма да ни правят кал и да ни изключват инфраструктурата, защото ще има риск от ответен удар", допълва специалистът. Той казва в заключение, че на практика Русия зависи от технологиите по-малко, отколкото САЩ, "и нашият отговор може да е за тях далеч по-осезаем".

Всичко това силно ни тревожи, защото Русия се е превърнала в карта, разигравана в предизборната борба на американците. Новата порция заплахи няма да ни изненада, още по-малко пък може да "клекнем" под тези заплахи, цитира вестник "Росийская газета" коментар на руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

/БТА/