Сто деветдесет и пет джипита от Пловдивско нямат специалност Обща медицина. Те ще бъдат заличени от регистрите, ако не придобият специалност до април, когато влиза в сила рамковото договаряне за 2016 година. Джипитата, които искат да останат на работа, ще бъдат наети като помощници в други практики. До началото на миналата година в областта са били регистрирани 494 общопрактикуващи лекари. От тях 389 имат индивидуални практики, а 15 са организирани в групови. 

Специалността “Обща медицина” бе въведена през 2006 година. Според Сдружението на общопрактикуващите лекари, ако докторите искат специалността да бъде уважавана, тя трябва да се завърши. Имаме колеги, които непрекъснато четат и се усъвършенстват, влагат средства в материална база и знания. Но съществуват и други, които явно карат на доизживяване, коментират от сдружението. Оттам предполагат, че част от техните колеги на по 60-70 и повече години ще се откажат от практиките си.   

Според председателя на сдружението в Пловдив д-р Александър Калайджиев даденият срок на придобиване на специалност е бил достатъчно дълъг. Следователно онези, които не са завършили, не са имали мотивация и желание. От организацията подчертават, че медицината е наука, която изисква непрекъснато четене и всички лекари трябва да са в час с новостите. В противен случай вредят на пациентите си.

Хората в Пловдив няма да имат проблеми, ако тук бъдат заличени индивидуални практики. Не са изключени обаче затруднения в малките населени места, където и сега джипита не достигат.