В моите очи като дете никой – дори и баща ми – не беше по-всемогъщ от майка ми, която наричах „Силната жена“. Да, тя не можеше да вдига слонове с една ръка като Силният мъж в цирка, който повдига тежести със зърната си и животни само с една ръка, но нейната личност и присъствие бяха достатъчно поразяващи, че когато имаше нужда да заплаши или да направи впечатление на някого, винаги го правеше.

Само попитайте децата, с които израснах какво се случваше, когато правеха грешката да ми се подиграват – откриваха майка ми пред входните си врати, крещейки със силния си акцент. Когато сте отгледани от силна майка, няма съмнение, че тези 13 неща ще ви се случат:

1. Вие сте човек, който казва неща, които другите не искат да чуят.

Когато сте отгледани от силна жена, израсвате мислейки, че хората ще искат да чуят истината и ще могат да я приемат. Познайте какво – през повечето време не е така.

Един ден едно момче, с което учехме заедно в гимназията, показа две снимки на бебета на майка ми и каза „Да, това са децата ми“. По някаква странна причина, той си мислеше, че така ще впечатли майка ми, мен и приятелите ни, които бяха събрани в кухнята.

Майка ми каза „Хмм, с този малък атрибут, който имаш, да си направил деца? Мисля, че това са братовчедите ти и си мислиш, че е готино да показваш, че са твои деца“.

Всички се разсмяхме... освен него. Всъщност майка ми беше права, но дали той искаше глупостта му да излезе наяве? Не. А сега аз съм зряла жена и когато съм в ситуации, в която се налага да държа езика зад зъбите си, ми е доста трудно. 

2. Не сте особено съпричастни.

Макар и майка ми да е добър слушател и е съпричастна към хората, когато растях и направех нещо погрешно, тя не винаги казваше „Съжалявам“. Вместо това тя ми казваше „Боже, това беше глупаво!“.

Тя беше права – през повечето време нещата, които правех бяха доста глупави, но в крайна сметка тя се връщаше и ми предлагаше съчувствието си, с което облекчаваше напрежението.

Аз съм доста съпричастен човек, но придобих обратния метод на този на майка ми. Първо предлагам съпричастност, а после казвам: „Защо по дяволите направи това“, но по по-мил начин.

Понякога се притеснявам да не бъда прекалено груба, затова смекчавам последната част, но трябва да бъда директна по-често.

3. Притесняваш се да запознаеш гаджето си с майка си, а не с татко си.

Баща ми е доста възпитан човек в сравнение с майка ми. Освен това работеше много, затова когато у дома идваха момчета, не се тревожех какво може да си помисли. Но много се притеснявах какво ще направи мама.

Дори и тате да не харесваше някого, той нямаше да го покаже толкова очевидно, колкото майка ми. Ако тя подозираше нещо за някого, тя директно му задаваше въпроси, демонстрираше скептицизъм и гласно изказваше неодобрението си.

Най-лошото беше, когато можех да видя изражението й, казващо „Не мога да понасям този човек“, защото знаех, че в секундата, в която той излезе, ще ми бъде изчетено конско.

По-късно в живота си открих, че лицето ми изразява всичко и ако се съмнявам в някого, не мога да го скрия. Това е напрягащо, защото понякога ми се иска да прикривам емоциите си.

4. Знаеш, че прошката невинаги е гарантирана.

Майка ми е инатлива и прошката (освен тази към децата й) не идва лесно. Човек би си помислил, че и при мен ще е по същия начин, но всъщност аз съм точно обратното – прощавам твърде лесно. Иска ми се да мога да тегля чертата по начина, по който го правеше тя.

В училище един мой приятел я излъга за нещо, което аз правех и ме нараняваше и мама никога не му прости. Той се превърна в ужасен приятел за мен в нейните очи.

Когато бях на 20, давах шанс след шанс на мъже, които откровено ме тормозеха. Не знаех как да изгоня лошите хора от живота си. Майка ми винаги ми казва: „Лаура, хората не са толкова честни и истински като теб. Повярвай ми“.

За съжаление, тя беше права. Макар и да се подобрих, до ден днешен ми е трудно да изляза от лошите ситуации и да напускам лошите хора.

5. Превръщате се в заплашителната жена.

Срещнах момчето, по което си падах в началното училище и се пошегувах, че ми беше обещал да се ожени за мен. Отговорът му? „Ти винаги си била прекалено много жена за мен, дори и в трети клас“.

Когато си отгледана от силна жена, самата ти се превръщаш в такава по много начини. Ставаш момичето, от което момчетата се плашат и жената, от която мъжете се плашат.

Чуваш как мъжете няма да те поканят да излезете, защото ги плашиш. Чуваш, че си прекалено „умна“ или „шумна“.

Иска ти се понякога да си малкото сладко цветенце, което всички мъже ще желаят, но осъзнаваш колко трудно ще ти е да се промениш и си казваш „по дяволите“ и продължаваш напред.

6. Водиш битки за хора, които не могат да се борят сами.

Когато бях на 12 ударих момче два пъти по-едро от мен, защото задушаваше беззащитно дете в детската градина. На 27 годишна възраст чух един мъж, който обиждаше жена си в автобуса. Тя просто седеше и кротуваше, поемайки ударите на думите му. Накрая аз се изправих и поставих този мъж на мястото му.

Майка ми винаги се е застъпвала за нас, независимо дали е пред момчетата в квартала, гадните учители или ужасните гаджета. Никога не се притесняваше от никого и ни научи да се борим, ако се налага.

Когато една осмокласничка ме удари в лицето, когато бях в първи клас, майка ми каза на една от по-големите ми сестри: „Намери я и не забравяй първо да си свалиш обиците!“.

7. Хората се обръщат към вас за съвет.

Въпреки че откровеността на майка ми идваше в повече на някои хора, те все пак се обръщаха към нея за съвет. Човек след човек сядаха на кухненската ни маса, докато майка ми слушаше и споделяше мненията си.

Сега аз съм тази на кухненската маса, която слуша и споделя мнението си. Като писателка получавам съобщения от непознати за проблемите им в брака и макар и да не ги познавам, все пак се опитвам да отговарям на всяко съобщение.

8. Опитваш да накараш хората да се открият пред теб.

Майка ми винаги е имала способността да накара хората да говорят с нея и това е много хубаво. Колкото повече хората казват, толкова повече научаваш за тях и узнаваш дали можеш да им имаш доверие или не.

Аз съм жената, към която се обръщат непознати, за да споделят житейски истории докато са в супермаркета, салона за красота и кафенето. В повечето случаи това прави животът ми интересен, но понякога ми се иска просто да млъкнат.

9. Привлечени сте от безгрижни мъже.

Майка ми винаги е била борбената и избухлива половина на родителското ми дуо (макар че баща ми е общителен и забавен) и когато пораснеш под крилото на силна жена и самата ти станеш такава, ставаш склонна да си търсиш мъж, който е твоята противоположност.

Тихите и срамежливи мъже винаги успяват да ме заинтригуват. Може би майка ми в мен се опитва да ги накара да разкажат историите си, но е рядкост да излизам с мъж, който е екстровертен като мен.

10. Хората решават, че можете да се справите с всичко.

Майка ми е работела, докато е отглеждала 4 момичета и беше привидно неразрушима, макар и да имаше свои болки в живота. Сега като работеща майка, която преживява развод, хората често коментират колко щастлива и позитивна изглеждам.

Разбира се, зад завесите близките ми приятели знаят, че не съм винаги щастлива и положителна, но когато си отгледана от силна жена и самата ти се превърнеш в такава, хората очакваш, че приемаш паденията по-добре от останалите... и това е доста гадно.

11. Научавате се да си премълчавате.

Понякога майка ми беше твърде сурова, когато ми сервираше „лекарството“, затова си замълчавах, когато нещо не ми допадаше. Ако тя видеше неодобрението ми, това можеше да е лошо за мен.

12. Откривате страстта си.

Майка ми окуражаваше всички нас да се борим за нещата, които искаме и обичаме, дори и да не одобряваше някои от тях. Тя ни позволяваше да бъдем уникални.

Благодарение на нея, винаги съм следвала мечтите си и никога не съм се страхувала да атакувам целта си, докато не успея.

13. Говорите добре за останалите жени и ги цените.

Благодарение на майка ми и полмитиката й, която беше доста сурова по отношение на правата на жените, вярвам в подкрепата на жените, независимо какъв е изборът или каузата. Подкрепям приятелките си и винаги казвам, когато смятам, че някой е сексист или засрамва някоя жена.

Също така уважавам приятелките си и осъзнавам колко е важно да повдигаме взаимно духа си.

Никога няма да знам какво е да бъдеш в сенките на покорните жени и благодарение на това, че майка ми ме отгледа да бъда силна като нея, аз сияя със собствена светлина и никога не се скривам в тълпата.

Лаура Лифшиц