Скопие. Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас са номинирани за Нобелова награда за мир за 2019 година за Договора от Преспа, с който се разрешава десетилетния спор за името на западната ни съседка, съобщава скопският телевизионен канал „1 ТВ“.
Номинацията на двамата лидери бе обявена във вторник в Скопие от нобеловия лауреат за мир през 2015 година Уидед Бушамауи. По нейните думи, Преспанския договор показва, че две държави са способни да седнат заедно, да преговарят и да постигнат договор. Тя заяви, че за нея е чест да номинира Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобеловата награда за мир.
„Номинацията не е само лично за Зоран Заев и Алексис Ципрас, а и за всички граждани. Това е модел за диалог и просперитет. Вярвам силно, че Македония, или трябва да кажа Северна Македония и Гърция ще получат Нобеловата награда и ще бъдат доказателство за света, че може да се постигне договор. След като бъде ратифицирано споразумението, то ще бъде силно послание, че диалогът е възможен“, заяви Бушамауи.
Освен това нобеловият лауреат отбеляза, че е дошла в Скопие, за да подкрепи този начин за постигане на договор и вярва, че той ще бъде модел за разрешаване на проблемите в бъдеще.
„Трябва да бъдете горди от това, което постигнахте“, заяви тя на обявяването на номинацията в Първия частен македонски университет ФОН.
На церемонията присъства и европейският депутат от редиците на партия СИРИЗА Стелиос Колуглу, който изрази подкрепата си за номинацията на Заев и Ципрас.
Кулоглу заяви, че ако е имало Нобелова награда за война, досега Балканите щяха да са я спечелили много пъти, а Договорът от Преспа е единственото добро и позитивно нещо, което в момента идва от Европа, която, от своя страна, в момента е разделена и се сблъсква с множество проблеми.
„Договорът от Преспа е споразумение, което решава дългогодишният проблем, не само за името, но и осигурява окончателно решение на македонския въпрос. Зоран Заев и Алексис Ципрас постигнаха договор, за който се изискваше смелост и който постави националните интереси над партийните. Договорът го дължим на предишните поколения, но и на нашите деца и следващите поколения, които трябва да живеят в мир и просперитет“, заяви евродепутатът.
Кулоглу посочи, че споразумението е имало множество противници и от двете страни, но е нелогично и двамата премиери едновременно да бъдат обвинявани от своите противници, че са предали националните интереси.
Ректорът на ФОН Нано Ружин, от своя страна, заяви, че се издигат двама лидери, които са успели да излязат от модела за балканския политик.
„От тук нобелистката Бушамауи ще предложи на Нобеловия комитет в Осло да номинира Алексис Ципрас и Зоран Заев да получат Нобеловата награда за мир. Вярвам, че инициативата ще бъде подкрепена от много други приятели“, заяви Ружин.
След церемонията в Скопие, на 19 декември, Бушамауи и Кулоглу заминават за Атина, където ще се срещнат и с гръцкия премиер, за да му съобщят официално за номинацията.ю

Превод и редакция: Иван Христов