София. За 15-а поредна година България се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“. Културната проява започва да се провежда от 1997 г. в Берлин, а впоследствие става популярна и в други европейски градове. В рамките ѝ множество музеи, галерии и културни институции работят с вход свободен и удължено работно време, за да привлекат повече млади хора и да провокират интереса им към културата и историята. В столицата и редица градове от страната и тази година десетки галерии и музеи подготвиха богата програма, включваща изложби, концерти, ателиета, прожекции и разнообразни арт прояви, посветени специално на събитието.
В София над 50 музея и галерии отвориха врати на 18 май. „Мистерия в кутия“ бе предизвикателството на Националния военноисторически музей към своите посетители в Нощта на музеите. В Националния политехнически музей беше открита изложбата "40 години персонални компютри Правец". В Националния исторически музей наред с постоянните и временни изложби има и хороводни ателиета, а по-рано през деня - и програма за деца. Изложбата „Изгнания“ на световноизвестния чешки фотограф с френски паспорт Йозеф Куделка e част от програмата в Софийската градска художествена галерия. Изложба на дантела има в Етнографския музей.
Държавният архив във Варна отваря врати, за да покаже пред варненци къде се съхраняват документи и архиви от близкото и по-далечно минало.Военноморският музей предлага на своите посетители неповторимо пътуване по стъпките на морското историческо наследство, като в открита експозиция са представени колекции на котви, морски мини, брегови и корабни оръдия. Голяма част от музеите във Варна са с вход свободен, като сред тях са Аладжа Манастир, Побити Камъни и Римски терми.
Археологическият музей в Бургас показва две златни изложби – „Тракийското златно съкровище от Вълчитрън“ и „Споменът за Велика България”. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина“. А в Историческия музей за първи път се показва голямата икона на Иисус Христос, реставрирана с обществени дарения от края на миналата година.
Регионалният исторически музей в Пловдив представя три от своите експозиции - гостуващата изложба „Еврика”, експозицията „Българско Възраждане” и изложбата „Пловдив в културната история на България”. В Регионалния археологически музей посетителите могат да видят безплатно оригинала на Панагюрското златно съкровище, както и националната изложба „Преоткритият свят на Стара Европа”. Музеят на авиацията в Крумово също се присъедини към "Европейска нощ на музеите" с традиционната атракция „Експонатите оживяват“, на която гостите могат да разберат какво е усещането да влезеш в кабините на самолет Ан-14 „Пчьолка“ и вертолет Ми-1.
В Археологическия музей във Велико Търново e представена инсталацията „Съмнителен тебеширен кръг“ на норвежкия визуален артист Ларс Нордби. Историческият музей в Русе пък показва новата изложба от предмети, свързани с близкото минало, както и гостуващата изложба „Свободата-тук и сега", която представя образи от списание "Л'Еуропео". Посетителите в Художествената галерия в Стара Загора могат да видят експозицията „Съвременна българска живопис и скулптура“, изложба „Съвременна българска графика“, изложба „Български възрожденски икони“, както и гостуващата колекция на проф. д-р Чавдар Славов „Изкуството на графиката“. В програмата на Регионалния исторически музей в Плевен има две изложби - „Луксът на XIX в.” и „Агар арт – изкуство от микроорганизми”. Акцент в Историческия музей в Димитровград e “Мъжът и неговият свят”. А в Регионалния исторически музей в Хасково пък бъдат изложени стари телевизори от миналия век, радиоприемници, касетофони и грамофони. В Регионалния исторически музей в Кюстендил е подготвена детската работилница „Изработване на съдове с грънчарско колело”, а в къща музей „Димитър Пешев” е открита гостуващата изложба „Хераклея Синтика – история на проучванията”.