София. Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) подкрепя мерките, предприети от държавата, за пресичане на порочни практики, свързани с нарушения на авторското право. Това се посочва в позиция, изпратена до медиите. От асоциацията заявяват, че като оператори, които работят на светло и спазват законовите изисквания, те подкрепят усилията на държавните органи да сложат край на безпрецедентните практики на кражба на съдържание и укриване на броя на абонатите, които обезсмислят усилията на всички оператори, които искат да работят в условията на нормален конкурентен пазар.
„В качеството си на браншова асоциация, която обединява платформени оператори, с пазарен дял над 65%, БАККО изразява позицията, че мерките предприети от държавата и органите на реда за важна крачка към нормализиране на пазара на платена телевизия, на който има около 30% сив сектор“, отбелязват от БАККО.
Браншовата асоциация посочва, че пиратството и ъндъррепортинга създават конкурентни предимства за нарушителите и като цяло нанасят значителни вреди на пазара на разпространение на платена телевизия и добавят, че няма „по-добро“ и „по-лошо“ пиратство, както няма големи, малки и средни оператори, а само такива, които работят на светло и други, които работят в нарушение на закона.