Бургас. Окръжната прокуратура внесе в съда искане за налагане на мярка „временно задържане“ за срок до 40 дни спрямо руската гражданка Елена М. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура – Бургас. Тя е задържана (във връзка с обявяването ѝ за международно издирване по линия на ИНТЕРПОЛ) на 14 май 2019 г. в гр. Бургас.
Престъпленията, за които Елена М. се издирва, са три измами в особено големи размери, реализирани на територията на Руската Федерация, в периода от 16 април 2013 г. до септември 2014 г., съответно месец март 2015 г, и месец август 2015 г.
Според руския наказателен закон престъпните деяния, за които Елена М. е обвинена се наказват с „Лишаване от свобода“ до 10 години. Престъпленията имат аналог и в българския наказателен кодекс. В зависимост от конкретните доказателства те могат да бъдат квалифицирани като „измама“ в големи размери – наказуема с „Лишаване от свобода“ за срок от 1 г. до 8 г. или като „измама“ в особено големи размери – наказуема с „Лишаване от свобода“ за срок от 3 г. до 10 г. Мислима е евентуално и квалификация на първото посочено деяния като „обсебване“ в големи размери – наказуемо с „Лишаване от свобода“ за срок от 3 г. до 10 г., както и „обсебване“ в особено големи размери – наказуемо с „Лишаване от свобода“ за сок от 5 г. до 15 г.
В получените от българските власти документи е приложено и Постановление за наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от 26 февруари 2019 г., постановена от Хорошевския районен съд – гр. Москва, Руска Федерация. Декларирано е намерение на съдебните власти в Русия да искат екстрадиция на Елена М.
Очаква се Окръжен съд – Бургас да определи начален час на заседанието си, което ще бъде проведено днес.