Асеновград. Община Асеновград работи интензивно по всички варианти за експедитивно преодоляване на щетите от пороите в началото на месец юни, заради които Общината премина през режим на частично бедствено положение, съобщиха от пресцентъра на Общината. „За целта беше входирана докладна записка до Общински съвет - Асеновград с аргументирано настояване за наложителна промяна разчета на капиталовите разходи на Общината за 2019 година“, коментира кметът д-р Емил Караиванов. „Става дума за необходимостта от осигуряване на финансиране за извършване основен ремонт на шест улици в Асеновград и квартал Долни Воден. По тях е извършено остойностяване на основните ремонти, общата сума възлиза на 195 320 лева. Направих неколкократни огледи на място и наистина най-сериозно потърпевши са участъци от улиците „Конушка“, „Искра“ и „Йордан Йовков“, поясни кметът. Той поясни, че затова и там ще се усвоят най-голяма част от средствата, около 105 000 лева. Вече е изпратена информация към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и до Областния управител на област Пловдив с подробен опис на видовете щети след пороите на територията на града и населените места в общината. Освен за изброените улици, сериозно остава състоянието и на 15 на брой улици в село Тополово, а две улици в Горни Воден са се оказали и непроходими след бедствието.
В списъка на щетите са и изровени настилки, изнасяне на инертен материал, река Тополовка отново е изровила бреговете си, които не са укрепени, поради липса на финансиране. При моста на републикански път II-58 Пловдив – Асеновград – Кърджали има големи чинари, чиито корени са оголени и има реална опасност същите да паднат и да нанесат щети на моста и жилищните сгради в близост.
Това е част от акцента на информацията, с която общинска администрация е сезирала държавата с настояване за финансова помощ. Точните разчети на нужните средства ще стават ясни до три месеца.
„Ние обаче не можем да си позволим изчакване на тази процедура, затова ще предприемем действия по две други оперативни мерки“, коментира още д-р Караиванов. „Първо, с директно възлагане ангажираме фирма, която да извърши разчистване на опасните инертни наноси по целия опис от потърпевши улици. Прогнозата е за тази дейност да вложим около 60 000 лева. Втората мярка е, след съгласие на ОбС-Асеновград, да започнем процедура по възлагане на основни ремонти на осем улици в Асеновград и Долни Воден“, допълни д-р Караиванов. „При одобрени и получени средства от държавата по линия на бедствията и авариите, изразходените общински финансирания ще бъдат възстановени обратно в капиталовите разходи на Община Асеновград“, каза още кметът.
След получени сигнали на граждани и извършен оглед от страна на общински експерти за появили се нарушения по целостта на асфалтовата настилка на ул. „Гергана“ в квартал Горни Воден, вече има предприети мерки от страна на Общината. Обектът е в актуален гаранционен срок на строителните дейности. С писмо изпълнителят, фирма „Илва ХГ”, е уведомен за оперативно отстраняване на проблема, във възможно най-бърз срок.