Благоевград. Обектите, в които се продава риба, задължително трябва да бъдат регламентирани и регистрирани по Закона за храните. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Георги Томов, главен инспектор в отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Благоевград. По думите му няма значение дали рибата е охладена, замразена или жива. „Изискванията към охладената и замразена риба е да се осигурят необходимите условия на съхранение. Докато за живата е важно да се осигури аквариум или друг басейн, в който да има аерация, така че да има достатъчно кислород“, посочи д-р Георги Томов.
Той уточни, че друго важно условие е хуманното отношение към рибата, която се продава жива. „Освен да бъде регистриран обекта и да има необходимите условия е нужно, и да бъде придружена със съпроводителни документи. В търговските обекти е необходимо да има информация за произхода на рибата и от къде се получава“, коментира инспекторът. Той заяви, че задължително трябва да има информация и за партидата и срока на годност. „Към живата риба е необходимо да има и ветеринарно-медицинско свидетелство за превоза й от рибовъдния обект до самия търговец или прекупвач“, допълни д-р Георги Томов.
Денис НИКИФОРОВ