Д-р Гергана Китанова посочи също, че агнешкото месо се предлага на щандовете на различните хранителни магазини и супермаркети под две различни форми – пакетирано или вакуумирано и открито. По думите ѝ всяка една част трябва да има здравна маркировка, която тази година е с различен цвят. „Агнешко месо, което е добито в България е със син печат, а агнешкото, което е внос или е заклано в България, но все пак е внесено от друга страна се поставя червена здравна маркировка“, каза още д-р Китанова. Тя добави, че когато имаме опаковано месо, въпреки здравната маркировка, която се слага директно върху место, то върху опаковката се слага още един етикет, от който става ясно коя е фермата, в която е произведена или кланицата, в която е заклано животното. Д-р Китанова отбеляза, че също така се посочва партидата на това месо, срока му на годност и начина на съхранение. По отношение козунаците, началникът на отдел в Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград заяви, че най-важното нещо е да обръщаме внимание на опаковката на всеки един от тях. Според д-р Китанова е важно да отбележим, че има два начина за приготвянето на козунаците. „Първият е класическия метод, в който се използват яйца, брашно, набухватели и ароматизатори. Вторият е когато се използват различни видове миксове или не се използват яйца, а яйчен прах. Когато се чете етикета, то трябва да се обърне внимание и на алергените, които са посочени. Това обикновено са яйцата, млечните продукти, брашното. Важно е да видим и какъв е срокът на годност на съответния продукт“, уточни тя.
Ливия НИНОВА