София. От сутринта служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна проверяват обекта, в който е бил приготвен кетърингът за партито, след което 64 ученици са получили хранително натравяне. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна директорът на ОДБХ д-р Златина Димова. Тя отказа да съобщи имената на клуба, в който е организирано празненството, и на фирмата, доставила храната. Съвместни екипи на Агенцията по храните и на Регионалната здравна инспекция и към този час проучват случая. Правят се и изследвания на децата и учителите от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ във Варна, които са получили оплаквания през изминалите дни. Предновогодишното парти се е състояло в почивните дни в клуб в центъра на града, но храната не е приготвена в ресторанта към него, а от друго предприятие. „В момента се прави обследване на всичко, което се е случило“, уточни д-р Димова. По думите й на място инспекторите са установили, че има разминавания между посочените от децата и учителите храни, които са консумирани и това, което твърдят, че са приготвили от фирмата. Представителите на ОДБХ уточняват вида на храните и суровините, които са използвани преди партито. Д-р Димова каза още, че резултатите от взетите проби ще покажат най-ясно какво точно се е случило. Очаква се резултатите от първите проби, взети в клуба, да станат ясни най-рано утре следобед. По-късно днес ще бъдат взети и проби от обекта, в който се приготвя храната. Ще бъдат изследвани и служителите, приготвили кетъринга. Тъй като клубът е предоставял само помещението и напитките, а храната е доставена и сервирана в съдове за еднократна употреба, вниманието на контролните органи е насочено предимно към предприятието за кетъринг. По информация на д-р Димова, първите проби, които служителите са взети трябва да покажат наличието на стафилококи. За тях се изисква по-малко време – до 48 часа. За да е краен и точен анализът за салмонела обаче са нужни поне три дни.
Според специалиста организаторите на партито, след което 64 ученици са с хранително отравяне, не са били длъжни да уведомяват компетентните органи за вида на кетъринга. По думите й в законодателството в страната няма нормативно изискване да се уведомява за организирането на такива мероприятия на територията на града. Единственото изискване важи за лагери и тържества, при които децата трябва пътуват в други области. „За повече сигурност както на отговорните институции, така и на родителите обаче, предстои да бъде обсъдено въвеждането на правила на местна почва“, уточни д-р Димова. Тя обясни, че въпросът предстои да се отнесе до представителите на Регионалната здравна инспекция и Общината. Идеята е дори при организирането на празненства в града училищата да уведомяват компетентните органи, а храните да са съобразени с изискванията в нормативната уредба.
Диана СТОЕВА