Пловдив. “На българските граждани им писна това отношение на правителството. Държавата упражнява геноцид спрямо своите граждани. Искаме промяна, заслужаваме по-добър живот". Това споделиха граждани в област Пловдив при срещи с кандидатите за евродепутати на БСП за България - Момчил Неков, Димитър Данчев, Тодор Стоилов и Петър Витанов, съобщиха от пресцентъра на БСП. Темите, които вълнуват хората, са липсата на реално селско стопанство в селските региони.
Момчил Неков, който е член на Комисията по земеделие в Европейския парламент сподели, че ЕП е приел наскоро предложение за специална мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони. “Европа предлага мерки, които са полезни за България, предоставя и пари. В България обаче се краде. Корупцията е навсякъде и обезкуражава хората да предприемат каквото и да е. Трябва работеща съдебна система, за да живеем по-спокойно и по-добре” заяви Момчил Неков.
Димитър Данчев констатира, че почти няма вътрешнополитически въпрос, който да не зависи от Европа. “Щяха ли да бъдат тези оставки, ако не бяха европейските средства? Тези пари ние не ги усещаме. Усещат ги шепа хора. Държавата не помага. Пречи. Няма солидарност, няма равенство. В Европа ще изпратим хора, които знаят националния интерес и го защитават”, заяви още той.
Кандидатите на БСП за членове на Европейския парламент проведоха срещи и в Цалапица и Първенец в община Родопи. “Регионът е изключително благоприятен за зеленчукопроизводство. Сега обаче има тенденция на спад не само на количествата, но и на броя на хората, които искат да се занимават със земеделие. Причината е, че държавата притиска малките и средните производители. Изискванията за тях са като за големите производители и вносители. Така родно производство не се защитава. И всъщност загива”. Това констатираха кандидатите за евродепутати след срещите си в региона. В с. Рогош, община Марица, Петър Витанов сподели, че това, на което е свидетел е феодализация на общините, неглижиране на проблемите на малките населени места. "Тези избори дават възможност за промяна" , категоричен бе и Тодор Стоилов. Според него след всички срещи, които са проведени по време на кампанията, е ясно, че основните въпроси са тези за ниските доходи и лошата регионална политика, която води до обезлюдяването на цели региони. Изходът според него е правилна политика и преразпределение на европейските средства, съчетани с национални политики в това направление.
В град Хисаря Момчил Неков се срещна с граждани и обсъди политиките на БСП за България и Европа. “На 26-ти май, с номер 18, можем да започнем пътя към по-доброто бъдеще на България!” заяви той.
“За три години има 9 министерски оставки и две на зам.-министри. Във всяка една нормална държава такова правителство трябва да си тръгне. Трябва да дадем червен картон на правителството на ГЕРБ на 26-ти май”, коментира Галин Дурев, член на НС на БСП в град Хисаря.