София. Президентът Радев, Корнелия Нинова, Елена Йончева и Иво Христов са едно и също, те говорят еднакво. Това каза министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Той коментира и срещите на президента Радев с магистрати за избор на нов главен прокурор. „Редно ли е? Тогава да ги извикам и аз на консултации, но няма да ги извикам, защото това е намеса в съдебната независима власт. Всяка сряда идва главният прокурор и зам. главният с директори на всички служби. Те влизат заедно и излизат заедно, защото там се отчита дейността с битката с корупцията и контрабандата през седмицата, операциите и планираните операции през следващата седмица“, заяви той. „Само искам да му напомня на президента, че по време на премиера Герджиков той също ги събираше всяка сряда. И Радев, когато беше назначил служебния премиер и правителство“, добави премиерът Борисов.
„БСП са свикнали да държат цялата съдебна власт. Те са свикнали те да са съдниците и да раздават правосъдие. Но когато те раздават правосъдие, Белене отеснява за политически затворници и съдбата им е горчива“, отбеляза министър-председателят.
Престрелка няма, има конституция, в която ясно е казано, когато Висшият съдебен съвет си направи избора, тогава президентът има право да наложи вето, да одобри или да не одобри. Тогава той има роля. Ние нямаме роля. Съдии си избраха съдии. Прокурори си избраха прокурори. Той може да ви вика колкото си иска. Истината, е че така огласено не ми се струва правилно“, допълни лидерът на ГЕРБ.
„Те са абсолютно едно и също. Това, което говори Радев, Корнелия Нинова, Елена Йончева и Иво Христов, е едно и също. Вие ги видяхте миналата седмица как се бяха събрали в Асеновград и само критика срещу правителството. Няма за други, освен нас. Дори звучи смешно, като кажеш равноотдалечен. Президентът е на всички българи по Конституция“, подчерта Бойко Борисов.