София. Българите искат промяна. Хората са изпълнени с решителност и на 26 май ще постигнем промяна. Това каза кандидатът за евродепутат от "БСП за България" проф. Румен Гечев пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че това ще доведе нов модел за развитие на Европа, който да бъде социално ориентиран и да осигурява повече инвестиции за българската икономика. „За България надеждата е ясна – сваляне от власт на управляващите и промяна на модела на развитие и на България” , допълни той. Гечев коментира, че на редица срещи на БСП, представители на ГЕРБ идват и записват хората, които са били на тези събирания, но въпреки това залите са пълни. Той изтъкна и факта, че от днес в Гърция са по-евтини храните, токът и данъците.
„В Гърция компенсациите за безработни са равни на средната работна заплата в България – около 1500лв. Възмутително е за нас, българите, че страна като Гърция, която мина през изключително тежка криза и получи жестоки санкции от Европа и МВФ, успя да излезе от този шок и да постигне по-добри резултати от уж „успешна” България при правителството на Борисов”, коментира Гечев. Той допълни, че хвалбите на Борисов няма как да бъдат приети насериозно от българския народ, тъй като е неприемливо да се хвалиш, след като управляваш 10 години държавата и тя е на последно място в Европейския съюз с най-ниски заплати, пенсии и показатели. „Най-страшното е, че докато другите бивши социалистически страни се доближават до средните европейски показатели, в това число и Румъния, България се отдалечава от тях и ние оставаме все така последни. Даже в Македония минималната работна заплата е с 40 лв по-висока от България. В Сърбия разликата е 100лв. в тяхна полза. Страни, които са воювали и не са в Европейския съюз, имат по-висок стандарт от нас, които сме 12 години в него”, заяви социалистът.
Той коментира, че парите от еврофондовете не са насочени правилно. „Субсидиите трябва да се предоговорят. 4-5 фирми арендатори контролират по-голямата част от обработваемата площ. Останаха без субсидии или с минимални такива ключове сектори като зеленчукопроизводството, производството на плодове, които имат по- висока трудоемкост и можеха да задържат повече хора в обезлюдените региони на България”, изтъкна Гечев. Той коментира, че това правителство е допуснало окончателното рухване на хранително - обработваемата промишленост- сега 80 процента от храните, които потребяваме, са внос, а не можем да изнасяме завършена продукция. „Голям проблем са и колосалните кражби – строителства на пътища, мостове, реконструкции – между 30 и 60 процента от парите се връщат обратно при тези, които са уредили поръчката. Това означава, че тези дейности се извършват некачествено”, каза Гечев. "Чуждите инвестиции преди ГЕРБ да дойде на власт бяха 9 милиарда евро годишно, сега са под 1 милиард. Чуждите инвеститори писаха слаб 2 на сегашната власт”, допълни той като подчерта, че преводите от чужбина на български граждани към близките им тук са по-големи от чуждите инвестиции в България. Той изрази несъгласие с изказването на Лиляна Павлова, че опозицията използва битовизми в атаките си към ГЕРБ. „Ако битовизъм е незаконното усвояване на 100 милиона евро за луксозни къщи за властта, вместо да са къщи за гости. Разбойнически, нечуван грабеж на средства и ето ги резултатите- последни в ЕС, копаещи дъното", каза Гечев. Той продължи, че ГЕРБ е погребал големите инвестиционни проекти. „ Всички големи проекти, които можеха да променят икономическата картина, Борисов прехвърли към Турция. Не става дума само за загуби в милиарди, но и за решения, които подлагат на риск националния суверенитет и националната сигурност на нашата страна”, заяви той, като изрази опасения, че турската държава ще вземе концесията на Летище София, който е обект от национално значение.
Гечев коментира, че Борисов слугува с надеждата, че Европа ще го остави да краде на спокойствие. „Само при един скандал в Австрия, цялото правителство пада, а тук корупционните скандали са по няколко на ден, но премиерът си събира платената армия в Арена Армеец и те искат да останат на власт. Това няма да се получи, тъй като на 26 май българите ще покажат червен картон на това корумпирано и неефективно управление на България”, коментира той.
Румен Гечев е уверен в успеха на левицата. „БСП за България" ще спечели изборите. Ще допринесем за промяната на европейската политика и ще измъкнем България от последното й място във всички класации”, завърши Румен Гечев.