София. Завишените изисквания за емисиите от топлоелектрическите централи поставят под въпрос работните места на работещите в Маришкия басейн. Тежък въпрос. Имам амбициите да го поставя и доколкото успея да агитирам и останалите засегнати държави като Германия, Полша и Чехия, да опитаме да променим това решение. Тъй като се страхувам, че е невъзможно изпълняването на тези изисквания за емисиите. А ако то е възможно, това означава, че цената на тока трябва да стане недопустимо висока. И ако това не стане -тези централи трябва да затворят вратите си. Това заяви водачът на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)” - Валери Симеонов, на среща със симпатизанти в Стара Загора, коментирайки директивата, спусната от Европа за завишените екологични изисквания, касаещи големите горивни инсталации, които застрашават съществуването на ТЕЦ „Марица изток” 2, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе в Стара Загора на 17 май, в деня, когато НФСБ навърши 8 години. Срещата се състоя в залата на НЧ "Св.Климент Охридски", където Симеонов, заедно с кандидатите на НФСБ за Европейски парламент Гергана Микова, Венера Тодорова, Валентин Касабов, народният представител Християн Митев, директорът на ТВ СКАТ Данчо Хаджиев бяха посрещнати от домакините с изпълнения на българска народна музика.
Въпреки празника обаче, Валери Симеонов продължи да обсъжда с хората проблемите на региона. „Друг тежък въпрос за Старозагорска област е свързан с децентрализацията и с това, че европейските оперативни програми са централизирани”, каза още Валери Симеонов.
По думите му Стара Загора има нужда от регионална програма. Това е един силно развит промишлен район с разнопосочни нужди по отношение на реализация и пазар и на сключване на съответните договори, така че има нужда от средства, които да бъдат регионално насочени. „Нещо, което в България не е прието, едва ли не се приема като анархия да се пренасочат фондове към регионите и да има оперативни програми, които да са регионални оперативни програми. Нещо, което и в Германия, и в Полша е масово приложено. Но, специално за Стара Загора това е необходимо”, подчерта водачът на „Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа).
„Стара Загора също така има нужда от представителство на дребния и среден бизнес, който е доста добре развит тук, това е един от най-добре развитите промишлени райони. Аз лично виждам себе си като човек от бизнеса, представител на дребния и средния бизнес. Не случайно имахме среща с асоциацията на работодателите , бяхме много добре посрещнати и те заявиха подкрепата си. На регионално ниво има сериозни холдинги, които могат да ме ползват във всяко едно отношение. Аз ще бъде представител на бизнеса в Европейския парламент”, каза още Валери Симеонов.
Верен на слогана „Вместо думи – действия”, на среща в Казанлък Валери Симеонов припомни един важен акт, заслуга на НФСБ. „Спасихме близо 1000 дка планинска земя, златна земя около Бузлуджа. Бойко Борисов беше подготвил решение на Министерски съвет да се гласува и да се подари на БСП тази територия ,заедно с монумента. Ако това беше станало, там щеше да кипи бурно социалистическо строителство, там вече щеше да има хотели и ресторанти. Лично аз бях човекът , който се противопостави на Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет, аргументирах се , обясних на останалите министри и когато дойде време за гласуване , не успяха да съберат нужните гласове за безвъзмездното дарение на имота. И Слава Богу, тези 1000 дка българска държавна земя, остана държавна и в момента, благодарение и на областния управител Гергана Микова”, посочи Валери Симеонов.
„Другото, което съм направил за Казанлък в Министерски съвет е да прокараме филиал на Техническия университет”, припомни лидерът на НФСБ. Лично кметът на общината Галина Стоянова и областният управител на Стара Загора Гергана Микова, които бяха в основата на идеята, са изказали благодарност за това. „Този факултет вече е факт и тук могат да се подготвят инженерни кадри за нуждите на промишлените предприятия в Казанлък. Защото в България има много юристи, математици и прочие, но когато дойде време за технически специалисти-кадри няма. И точно там ,където има нужда, там трябва да се направят такива филиали”, категоричен беше Валери Симеонов.
По време на обиколката си в Старозагорска област водачът на листата на коалиция „Патриоти за Валери Симеонов” и кандидатите за евродепутати бяха посрещнати с пита и сол и в родната къща на Яворов в Чирпан.
Уредникът на музея Тодор Иванов направи кратка беседа за живота на поета и благодари на Симеонов за подкрепата на телевизия СКАТ и НФСБ за силното им участие в битката за придобиване на самостоятелен статут на къщата-музей.
Припомняме, че телевизия СКАТ води, заедно с работещите в музея и интелектуалци, 6-годишна битка за придобиване на самостоятелен статут на Яворовата къща, която юридически беше част от историческия музей в града, най-вероятно заради апетитите на общинското ръководство към отпускането на 3 милиона на реновация по Европейския програми.
Областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която е втора в листата на КП „Патриоти за Валери Симеонов” сезира Министерство на културата , от където извършиха проверка и издадоха разпоредби. Дни след проверката родната къща на поета-революционер получи заслуженото уважение със самостоятелен статут на музей.
„Патриоти за Валери Симеонов (НФСБ и Средна Европейска класа)” се явява на предстоящите избори за български представители в Европейския парламент с №1 в бюлетината.