Прищина. Посолството на САЩ в Прищина публикува съобщение за пресата, в което съобщава, че косовски лица, замесени в скандали с корупция, няма да получават визи за пътуване до страната - независимо дали по работа или като туристи, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
В съобщението от американската дипломатическа мисия се подчертава, че гражданите на най-младата държава на Балканите заслужават съдебна система, която държи лицата отговорни за техните действия.
„Практиката на консулските служители е да преразглеждат фактите на всяко заявление за виза, включително на всяка информация, свързана с кандидата, и да определят допустимостта за виза съгласно законите на САЩ. Ние непрекъснато преценяваме обвиненията и доказателствата за корупция и организирана престъпност при определяне на визите, за да ограничим онези, които допринасят за тези проблеми, да получат визи за пътуване до САЩ”, се казва в прессъобщението. „Ще продължим да изразяваме публично нашата загриженост, че никой не носи отговорност, включително косовските служители, за ясната корупция и организираната престъпност", уверяват американските дипломати, като същевременно привеждат като примери едни от най-големите корупционни афери в страната, в които са замесени политици и други официални лица, заемащи постове в управлението.

Превод и редакция: Тереза Герова