Благоевград. Пропадането в снега крие сериозни рискове. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Георги Боцев, планински спасител от отряд „Благоевград“ към Планинска спасителна служба (ПСС) – район Рила планина. Той посочи, че е много опасно, че се получава топене на горния слой на снега, а вечер, като паднат температурите, сутрин става доста заледено и хлъзгаво, което е причина за зачестилите травми при туристите.
„Напоследък доста хора излизат като тръгват сутрин рано от туристическите маршрути във високата планина и преминаването им без осигурени съоръжения става доста критично“, посочи Георги Боцев. Той заяви, че е желателно хората, които предприемат походи към съседни хижи през стръмни участъци във високите зони на върховете да използват стикели и въжета за осигуряване на безопасност, защото има много случаи на подхлъзвания в улеите и тежки травми. „Следобедните часове снега става доста мек и при предвижване към хижите започва да се пропада доста във високата зона“, коментира Георги Боцев.
Той допълни, че горният слой на снега сутрин е обледен, но след това става много мек. „Така се затъва като предвижването става доста бавно и трудно“, каза още Боцев. По думите му туристите също трябва да имат предвид, че в определен момент дори със снегоходки се пропада доста. „Най-добре е да се правят походи или да карат ски сутрин рано или привечер, когато снега се уплътни, а най-трудно за предвижване е между 13 и 16 часа, когато е слънчево и няма облаци и вятър като през този интервал от време е доста меко и снегът лепи на ските като се затъва дори със снегоходки и във високата зона се пропада доста“, заяви Георги Боцев.
Денис НИКИФОРОВ