Пекин. Изтеглянето на САЩ от Сирия не означава непременно фокусиране върху друг регион, пише китайското англоезично издание Global Times.
Американският президент Доналд Тръмп съобщи в сряда, че САЩ ще изтеглят войските си от Сирия в неочакван ход, който според анализатори разкрива разделението сред политиците в САЩ и не означава непременно, че САЩ ще насочат вниманието си към други региони.
„Решението не означава непременно, че САЩ ще намалят присъствието си в Близкия изток@, каза Диао Даминг - експерт по американските изследвания в университета "Ремина" в Китай, пред изданието. "Защото освен Сирия и „Ислямска държава“, Иран все още е голям проблем за САЩ. Не би било голяма промяна , ако бъдат войските от Сирия бъдат пренасочени другаде. Това не би трябвало да се възприема като сигнал, както при администрацията на Обама в миналото, че намаляващото присъствие в Близкия изток означава ребалансиране към Азиатско-тихоокеанския регион ".
В отговор на въпроса за решението на Тръмп Хуа Чунинг, говорител на китайското външно министерство, заяви на рутинна пресконференция в четвъртък, че "Китай винаги зачита суверенитета на Сирия и подкрепя политическото решение на кризата. На сегашния етап ние се надяваме страните да положат съвместни усилия за създаване на условия за политическо решение, водено от сирийския народ и произлизащо от сирийския народ, което ще обслужва общия интерес на международната общност ".
Хуа Лиминг, експерт по проучванията в Близкия изток и бивш китайски посланик в Иран, каза в четвъртък пред изданието, че "това решение вероятно би могло да сложи край на гражданската война в Сирия, защото това означава, че САЩ официално са изоставили целта си да свалят сирийското правителство, водено от Башар Асад. " Така че това означава, че стратегическата мисия на Русия за защита на сирийското правителство ще бъде изпълнена.
Тръмп просто иска да намали ненужните разходи и да изпълни обещанието си от предизборната си кампания, но Пентагонът вярва, че САЩ трябва да поддържат военно присъствие там и това разделение не е тайна, но този път Тръмп категорично и пряко обяви решението си, като по този начин разминаването между американските политически елити стана публично отбеляза Хуа Лиминг.

Превод и редакция: Юлиян Марков