Анкара/Осака. Турция предприема всички мерки срещу евентуални враждебни действия или заплахи, произтичащи от силите на Халифа Хафтар в Либия. Това увери министърът на отбраната Хулуси Акар, съобщава турският вестник Hurriyet.
"Цената на враждебните нагласи или атаки ще бъде тежка, ще им бъде отговорено по най-ефикасния и тежък начин", категоричен бе Акар в японския град Осака, където пристигна като част от делегацията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за срещата на върха на Г-20.
Акар каза, че Турция се фокусира върху териториалната цялост, суверенитета, мира и щастието на Либия и националния консенсусен дух в страната. Това обаче не би затворило очите на Анкара пред заплахите, допълни военният министър на страната. Акар изрази увереност, че Турция винаги ще бъде част от усилията за мир и стабилност в Либия и ще подкрепя разрешаването на споровете между враждуващите страни, в съответствие с международното право.
На 28 юни говорителят на Хафтар Ахмед ал-Мисмари обяви забрана за търговски полети от Либия до Турция и нареди на силите си да атакуват турски кораби в региона.
Признатото от международната общност правителство на националното единство от 26 юни отново прие под контрола си стратегическия град Гарян, южно от Триполи. Загубата му бе голяма за силите на Хафтар.
Турция подкрепя признатото от ООН правителство в Триполи.
Силите на Хафтар засега не постигат успех в стремежа си да превземат Триполи. Те стартираха офанзива за града, която започна през април, и оттогава насам силите на Хафтар остават в района около столицата.


Превод и редакция: Тереза Герова