май 2018 г.
На 6 май в посолството на Република България в Пекин постъпва информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души. Според получената информация неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. Българското правителство организира издирването на Боян Петров със съдействието на китайската държава, като в спасителните акции се включват над 80 спасители.16 май издирването на алпиниста е прекратено без успех.

06 януари 2018 г.
При опит за изкачване на връх Вихрен след подхлъзване загива 30-годишен алпинист.

01 май 2018 г.
52-годишната Калина Дамянова загива от измръзване в швейцарски Алпи след внезапно влошаване на времето.

08 август 2017 г.
Загива българския алпинист Иван Тодоров при спускане от връх Хан Тенгри в планината Тяншан, на границата между Китай, Киргизстан и Казахстан. Тялото е намерено на 5600 метра от спасители.

11 февруари 2016 г.
Български алпинист загива при опит за изкачване на връх Елбрус, Русия. Тялото на алпиниста е намерено на 4900 метра от руски алпинист.

23 септември 2014 г.
Загива алпинистът Иван Масларов-Байно след падане от скала в прохода Вратцата.

02 юли 2013 г.
Също в прохода Вратцата загива алпинистът Георги Костов.

20 октомври 2011 г.
Загива Николай Проев при опит за изкачване на планински връх Чако, намиращ се на 6704 м. на границата с Непал и Китай.

19 юли 2010 г.
Петър Унжиев загива от височинна болест в базов лагер в подножието на Хималайския връх- К2.

26 януари 2007 г.
Загиват Иван Ненков-Гаджото, Филип Жазмати-Фил и Тихомир Стоянов след опит за зимно изкачване на Северната стена на швейцарския връх Матерхорн.

май 2004 г.
В Хималаите загива българката Мариана Масларова. Последната информация за нея е от 25 май, когато двама шерпи съобщават, че са я видели на височина 8680 м. Малко по-късно други двама руснаци съобщават, че Масларова е успяла да слезе в по-долния лагер на 7800 м, но оттогава никой не беше влизал във връзка с нея. Бразилците семейство Хелена и Пауло Пинто Коельо, които участват в една експедиция с нея, са свидетелствали пред непалските власти за това, след което е последвало издаването на смъртен акт.

20 май 2004 г.
В подножието на най-високия връх на планетата изчезва българският алпинист Христо Христов. По-късно Христо Христов е бил намерен мъртъв от руснака Александър Абрамов и двама шерпи на височина 8680 метра. Според Атанасов има безспорни данни, че алпинистът е стъпил на Покрива на света (8848 м).

6 ноември 2003 г.
В Словения, при изкачване на връх Триглав, загива българският алпинист Илиян Маринов. Инцидентът е станал по върховия гребен, вероятно при слизане от върха. Илиян се е подхлъзнал по ледена плоча и е паднал от другата страна на ръба от около 300 м. Местната спасителна служба е организирала спасителна акция с хеликоптер след сигнал от другите българи, които са били в района на върха. Те съобщили, че Илиян не се е върнал според очакванията.
Илиян е най-младият алпинист в разширения състав на експедиция 'Еверест 2004'. На 1 август 2003 г. заедно с още 9 алпинисти, при тежки метеорологични условия той се изкачва на пик Ленин 7134 м. (Памир).

29 август 1999 г.
Загива българската алпинистка София Фотева при тренировъчно изкачване на Вражите дупки край гара Лакатник.София Фотева и Николай Петков харесват нова линия на източната част на Централната стена. Стигат до траверса на 80 метра над основата на стената. Пробват се на 5-10 метра вдясно от "Хергиани". София изкатерва 10-15 метра и забива клин. Скалата е монолитна и е нужно да се осигурява с болтове. Турът се очертава да бъде труден. София пуска рапел на клина и двамата отлагат за друг път изкачването. София Фотева се катери по стръмната скала, но едва отделила се от земята, полита в пропастта. Тя пада от 20 метра и след минути умира в ръцете на мъжа си Николай Петков. На земята, за да осигури безопасността на София, е Милкана Русева.

есента на 1998 г.
Загива българският алпинист Христо Станчев. Целта на алпиниста е покоряването на връх Манаслу - осемхилядник в Хималаите. Върхът посреща българските алпинисти враждебно. Силните ветрове ги отблъскват на два пъти. При второто слизане Христо Станчев се спъва , подхлъзва се, пропада и загива.

21 април 1984 г.
В Хималаите загива българският алпинист Христо Проданов. Предишния ден той тръгва да покорява най-високия връх на планетата - Еверест. Христо Проданов е първият български алпинист, изкачил през 1984 г. най-високия връх на планетата – Еверест. Той е тринадесетият човек в света, успял да достигне до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още “Жестокия път”. След неговото изкачване, България става деветнадесетата страна, чиито представител покорява Еверест.