Вашингтон. Държавният департамент на САЩ обвини Иран, че е изградил военна тренировъчна база в Ливан, в близост до границата със Сирия, пише на електронното си издание израелският вестник „Jerusalem Post“.
Във видео от Държавния департамент се казва, че тренировъчната база е използвана за подготовка на персонал на бронирани машини.
Според американски представител, целта, която преследва Иран, като изгражда подобни бази, е да повиши военната подготовка и възможности на своите локални съюзници, като „Хизбулла“. Представителят на САЩ заяви, че Иран има изградени подобни съоръжения и на своя територия, където може да бъдат подготвяни активисти на радикални групировки, подкрепящи Техеран.
По данни на анализатори, може да се съди, че базата, която е открита през февруари, може да е била изградена доста по-рано.
От своя страна, израелски военни представители предупредиха, че ливанската армия е загубила своята независимост от „Хизбулла“ и се е превърнала в „интегрална част“ от мрежата на радикалното движение. Според израелски военни, при следващ въоръжен конфликт на северната граница на Израел, израелската армия ще трябва да води действия на два фронта, едновременно срещу Ливан и Сирия, допълва изданието.



Превод и редакция: Светлин Божков