Кърджали. В Международния ден на музеите - 18 май, Галерия „Станка Димитрова“ – Художествен отдел на Регионалния исторически музей в Кърджали, ще представи изложбата „Избрани графики“, която включва възрожденски щампи и представителни колекции от графики от фондовете на галерията, като ще има и мултимедийна част. Това съобщи за Радио „Фокус“ Емил Пенчев, уредник в музея. Всички други колекции, които съхранява в галериите и залите си музеят, ще бъдат отворени за посетители.
Експозицията „Минерали и благородни метали – красота в накита“ показва как природните богатства намират приложение в изкуството на златарите, тя включва накити - пръстени, фибули, гривни, нанизи от мъниста, а също така някои уникални природни образци и предмети, изработени от сребро, злато, бронз и полускъпоценни камъни от фонда на Регионалния исторически музей.
Програмата за Нощта на музеите ще започне в 19.30 часа с концерт на вокална формация „Сирун” от Пловдив, която ще забавлява гостите с евъргрийни, арменски песни, джаз и френски шансони. Музеят и галерията ще бъдат отворени за граждани до 24.00 ч.
Дарина ДЕЕНИЧИНА