София. На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което одобри внесената от „Булгартрансгаз“ ЕАД документация за провеждане на ангажираща фаза 3 от процедурата Оpen season за „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.
С решението на регулатора са одобрени Обвързващи правила за провеждане на ангажиращата Фаза 3, както и Методика за образуване на цените за резервиране на капацитет. На „Булгартрансгаз“ ЕАД са утвърдени необходими годишни приходи от реализацията на добавен капацитет, разпределян във фаза 1 на икономическия тест на процедурата Оpen season за „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“, в размер на 329 331 хил. лв., при фактор на разпределение на необходимите приходи, свързани с допълнителния капацитет (F-factor), в размер на 0,9.
Енергийният регулатор утвърди норма на възвращаемост на капитала преди данъчно облагане в размер на 8,86%. Тя е валидна при провеждане на отделните фази на икономическия тест на процедурата Оpen season по проекта на „Булгартрансгаз“ ЕАД.
С решението на КЕВР се създава възможност за стартиране на Третата обвързваща фаза от пазарния тест за резервиране на капацитет, който ще бъде показател за наличието на икономически интерес от осъществяването на проекта за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Проектът е част от общата концепция за изграждане на газоразпределителен център в България и включва разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от българо-турската до сръбско-българската граница, изграждането на междусистемните газови връзки със съседните на България страни, стартиране на борса за търговия с природен газ и либерализиране на българския газов пазар.