Карлово. С ритуала „Розобер” започна традиционният Празник на розата в Карлово на 18 май. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Фолклорни изпълнения и звън на кукерски чанове огласиха Долината на розата, изпълнени бяха автентични обреди и народни танци. Ива Тонкова - Царица на розата 2018, предаде властта си на Яна Цветкова, повелителка на маслодайното цвете през настоящата година. Да бъдат здрави всички и да е благословена земята на Карлово, пожела Яна. Тя окичи с гирлянди кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и нарече: „Да имат вяра и сили хората, които с любов, всеотдайност и много труд отглеждат скъпоценния дар – маслодайната роза!”. Българско хоро сред красотата и аромата на гюловия цвят, извиха изпълнители, български и чуждестранни гости.
С гирлянд от маслодайното бе посрещнат в Карлово министърът на културата Боил Банов, под чийто патронаж се проведе празникът.
Денят на уникалното цвете продължи на централния площад. Розоберачи от Баня, Климент, Дъбене, Ведраре, Горни Домлян и Войнягово дариха конкум с розово масло на домакина на събитието д-р Емил Кабаиванов. Кметът приветства стотиците жители и гости с най-красивия ден – на младостта, красотата и мъдростта; припомни историята на розопроизводството в Карловския край. „Днес ние, потомците на нашите предци, сложили началото на този поминък, имаме голяма отговорност – да съхраним и предаваме традициите. Имаме и друга важна отговорност пред хората, които отглеждат маслодайната роза – да направим така, че трудът им да бъде по-добре заплатен. Обръщам се към законотворците, които днес са наши гости: предстои на второ четене да приемете Закона за розата, който ние чакаме повече от 15 години. Според хората от този бранш има какво да се поправи в закона, за да не бъде оставен само на стихията на пазара... Защото, без добър закон, розопроизводството е в риск. А какво е Карлово, какво е България без маслодайната роза? Тя е нашата емблема, нашето настояще и нашето бъдеще!”, подчерта в приветствието си кметът.
С обръщението си министър Боил Банов трогна карловци: „Уважаеми съграждани, моят род е от Карлово и това е мястото на сърцето ми. Обичам този край, обичам гордите и непреклонни хора, които живеят тук! Пожелавам ви много здраве и световни пазари, благосклонни към нашия продукт. Убеден съм, че Законът за маслодайната роза ще бъде приет във вид, който наистина да подкрепи и българската роза, и всички вас. На добър час!”.
Да бъде празник, да има красота, радост и веселие в душите, повели Яна Цветкова. Царицата получи от кмета символа на своята власт – Златна роза, и зае мястото си сред официалните гости на празника. Той бе уважен от председателя на Парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов, народни представители от 44-то Народно събрание, посланици, висши военнослужещи, официални делегации от градовете Владимир (Руска Федерация), Конин (Полша), Осио Сотто (Италия) и Зеехайм-Югенхайм (Германия); царици на розата в предходни години.
Туристи от Франция, Тайланд, Италия, Япония, Китай, Белгия, Холандия, Австрия и САЩ не спираха да споделят възхищението си от красотата на Карлово и Розовата долина, от живите български традиции и обичаи.
Програмата в празничния ден продължи с демонстрации на розоварене в Бухаловия хан в Туристически комплекс „Старинно Карлово” и в Историческия музей, а за най-малките жители и гости на града отвори врати работилница за приложно изкуство с „Памс парти“.
Във вечерния концерт се включват Военният духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада; рок група „Дъст”, Театърът на огъня и сенките и легендите от „Диана Експрес”.
В Празника на розата Карлово 2019 участваха Мария Колева, Габриела Гънчева и Анна–София; фолклорни формации от Баня, Войнягово, Горни Домлян, Климент, Дъбене и Ведраре, кукери от Климент, Войнягово и Горни Домлян; актьорът Александър Дойнов, Фолклорен ансамбъл „Розова долина” при Народно читалище „Васил Левски-1861 г.”- Карлово с ансамбъл „Загоре” от Стара Загора, Женски певчески групи от Баня, Дъбене, Кърнаре, Ведраре, Горни Домлян и Войнягово, Климентската формация за автентични обреди, Гайдарският оркестър от Калофер, танцов състав от Сушица и Детско-юношеският състав „Розова долина“.
Организатор на празника е Община Карлово, съорганизатори – Народно читалище „Васил Левски – 1861г.”, 61-ва Стрямска механизирана бригада, Исторически музей и Военен клуб-Карлово.