София. Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на обявяването на именуването на улица в столицата на известния Дими Паница. Решението улицата пред родния дом на известния Дими Паница между бул. „Цар Освободител“ и едноименния площад да бъде наречена на името на бележития българин беше взето от Столичния общински съвет.
„За мен е огромна чест и лична емоция да присъстваме днес заедно по този повод на именуването на една много малка част от един булевард - една улица, но много съществено, важно и знаково място в нашия град на името на голямата личност и общественик Дими Паница“, заяви Йорданка Фандъкова. „Днес имаме изключително знаково събитие - отбелязваме паметта на един човек, който е много тясно свързан и е дал много от себе си за утвърждаване на демокрацията“, добави кметът.
На събитието присъстваха още Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция, Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, както и близкият му приятел проф. Минко Балкански. Сред гостите бяха още представители на Американския университет в България (АУБ), Българското училище за политика „Димитър Паница“, Института за изследване на близкото минало и други институции, основани и вдъхновени от Дими Паница.
Същевременно в Ларгото е наредена открита изложба, която ще запознае жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на Дими Паница. В изложбата, посветена на Дими Паница, столичани и гости на града ще могат да разгледат редки снимки от Фондация „Свободна и демократична България“, чието основаване бележи началото на обществената и дарителска дейност на Дими и съпругата му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България. Включени са и слабо известни факти: той проучва, а в последствие инициира създаването на „Джуниър Ачийвмънт“ България, а ролята му за АУБ не се изчерпва с основаването на висшето учебно заведение и участието му в Настоятелството, защото той и съпругата му Ивон имат основен принос за създаването на библиотеката на университета, която днес е една от най-големите англоезични библиотеки в Югоизточна Европа. Изложбата се организира с подкрепата на Столична община и Музея за история на София.