Виена. Експозиция "В сърцето на София", посветена на 140-та годишнина от обявяването на София за столица на България, показва европейското присъствие в архитектурата на града. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Изложбата откри кметът на София Йорданка Фандъкова във Виена. На събитието присъстваха Н. Пр. посланикът на България Иван Сираков, интелектуалци, културни дейци, както и зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов и директорът на СГХГ Аделина Филева.
Изложбата е организирана от Софийската градска художествена галерия и ще бъде в културен институт "Дом Витгенщайн" в австрийската столица един месец.
„Тази година отбелязваме 140 години от обявяването на София за столица. Това е знаков момент от историята на нашия град, който аз и моят екип оценяваме като възможност да покажем развитието на града ни и потенциала, който София носи“, каза кметът Йорданка Фандъкова пред гостите на експозицията във Виена. По думите ѝ София е един от най-стари европейски градове заедно с Рим и Атина, които днес са столици.
В последните години София беше преоткрита като център за успешни инвестиции на световни компании, като град за пътешествия, достигащи до историята на Римската империя и Византия, като място на среща между различни епохи, архитектурни стилове.
Изложбата представя творби от български художници, в които е отразено архитектурното наследство на София. Творбите свидетелстват за яркото присъствието на европейските архитекти в столицата или на български, по-голямата част от които са получили своето професионално образование в Австрия, Чехия, Италия, Германия и др.
Подбраните за експозицията в Австрия творби са на изтъкнати майстори на четката като Никола Танев, Найден Петков, Цанко Лавренов, Александър Стаменов, Деню Чоканов, Владимир Кавалджиев, Тодор Хаджиниколов и др. Сред увековечените в платната им архитектурни паметници са Народното събрание, Паметникът „Цар Освободител”, Народният театър „Иван Вазов”, Орлов мост, Софийски университет, Софийската синагога, средновековните емблеми на града – църквата „Св. София” и ротондата „Св. Георги”.
В направата на всички тези архитектурни обекти, които разкриват богата и многовековна история на българската столица, участие са взели редица изтъкнати архитекти като Фридрих Грюнангер (Австрия), Лудвиг Рихтер (Виена), Херман Хелмер (Германия), Арнолдо Дзоки (Италия) и др.
Благодарение на Софийската градска художествена галерия и г-жа Аделина Филева, можем да разгледаме експозицията във Виена, която за десети път е на първо място като най-добър град за живеене, подчерта кметът Йорданка Фандъкова.
Куратори на изложбата са Наташа Ноева, Николета Гологанова, Пламен Петров и Рамона Димова.
По късно днес кметът на София Йорданка Фандъкова ще проведе среща с кмета на Виена д-р Михаел Лудвиг. София и Виена имат традиционно сътрудничество в областта на културата, транспорта, околната среда и градската мобилност.