Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува статия по повод 20-та годишнина от бомбардировките на НАТО в Сърбия, като подчертава, че кампанията на Алианса е стартирана след провал на опита за постигане на политическо споразумение.
„Малко думи трябваше да се кажат на американския генерал Уесли Кларк в нощта на 23 март 1999 г.“, подчертават от редакцията, като публикуват снимка, на която се вижда как Кларк напуска централата на НАТО в Брюксел след взимането на решението за започване на кампания срещу бивша Югославия.
„Всички опити да се постигне решение на косовската криза чрез политически преговори се провалиха и няма друга открита перспектива, освен предприемането на военни действия", цитира изданието думите на тогавашния генерален секретар на НАТО Хавиер Солана.
Повече от 400 съюзнически самолети и множество кораби, превозващи десетки ракети, бяха на разположение на най-големия военен съюз за началото на кампанията за Косово. Тогава Солана поясни, че операцията ще бъде насочена срещу сръбската армия и нейните специални сили, за да се опитат да ги отслабят и да спрат атаките срещу етническите албанци.
Първите самолети на НАТО започнаха нападението на 24 март 1999 г. – дата, която повечето възприемат като ден на спасение от престъпленията на Сърбия. За съжаление, по време на 78-дневните въздушни удари, цивилното население, останало в Косово, беше сериозно засегнато.
Десетки убийства на цивилни, включително деца, възрастни мъже и жени, бяха извършени от сърбите през това време като отмъщение за атаките на НАТО.
Бомбардировките на НАТО завършиха с приемането на Споразумението от Куманово, което беше подписано на 9 юни 1999 г. То предвиждаше изтеглянето на югославските войски от Косово и разполагането на международна мироопазваща мисия, припомня вестникът.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова