София. Корнелия Нинова е чула критиките към себе си и е готова да внесе нов дух на работа в БСП. Това каза Кристиан Вигенин, БСП, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
„И последният гост идва от горещ пленум на БСП, благодаря Ви, че се решихте! Новините от пленума? Моят извод, написах го в коментара, Корнелия Нинова си е на власт, ръководи си партията и всичко ви е наред”, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Кристиан Вигенин отговори, че в общи линии наистина може да се направи такъв извод. „Пленумът не беше чак толкова горещ, като изключим температурата навън. Мисля, че конгресът даде едно успокоение на партията. Мисля, че днес взехме важни и трудни решения, свързани с финансирането, актуализация на бюджета заради парите, които трябва да се връщат”, обясни народният представител.
Водещата помоли своя гост да коментира избирането на Кирил Добрев за председател на предизборния щаб на БСП. Той отговори, че това решение е съвсем нормално, като се има предвид, че Добрев е заместник-председател на партията, имал е активна роля и в евроизборите като заместник-председател на щаба. Освен това е съвсем естествено, когато става дума за местни избори, начело на щаба да бъде човек, който най-добре познава местните структури на партията. „Аз го нарекох в моя коментар „владетеля на структурите”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че това твърдение е може би малко пресилено, защото в БСП няма владетели. На въпроса дали е имало спорове Вигенин отговори, че не е имало.
„Кирчо Добрев какво обеща, как ще поведе партията за победа срещу Бойко Борисов”, попита водещата Илиана Беновска. Кристиан Вигенин отговори, че все още нищо не е обещавано, в момента се формира щабът, на едно от следващите заседания ще се докладва, предстои да се изготви и предизборна платформа. „Кой ще пише предизборната платформа”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че платформата трябва да бъде представена от ИБ на заседание на НС преди края на юли. „Смятам, че ще се справим, имаме съвет по местна политика, комисии, които работят по тази проблематика и се работи по тях”, обясни той.
„Промените в ИБ, прибавят се 7 души, изважда се Жаблянов и стават 21. Обаче вътре е Манол Генов, неосъден, но в производство за купуване на гласове”, заяви водещата Илиана Беновска. Кристиан Вигенин отговори, че на първа инстанция Генов е оправдан. Водещата продължи, че Весела Лечева, Георги Свиленски и Стоян Мирчев са включени в ИБ, защото са депутати. Гостът ѝ обясни, че логиката в тази постъпка е необходимостта от по-голяма координация между ИБ и парламентарната група. Според него вкарването в ИБ на повече депутати, които имат по-малко отговорности в парламентарната група, е полезен ход. Единствено Георги Свиленски е заместник-председател и на ИБ, и на парламентарната група. „Но Георги Свиленски си подаде оставката като председател на предизобния щаб след загубата на изборите, сега влиза в ИБ, това подарък ли е”, попита водещата Илиана Беновска. Кристиан Вигенин отговори, че не става дума за подарък, а за засилване на ИБ с хора, които са работили активно на терен по време на последните избори. Това ще бъде полезно и при подготовката на местните избори.
„Лека шегичка, дано не ми се обидят обектите на шегата, „партията се подмладявала”, нали така казва Корнелия Нинова. Николай Бериев, председател на МО в БСП, сигурно е на двайсет и пет, шест, седем, максимум. Обаче той е едното ново попълнение в Бюрото, на единия полюс, младеж. Отсреща обаче са тези, дано не ми се обидят, моите уважения, много е симпатична г-жа Милка Христова, г-н Гагаузов, но като съберем и направим средно аритметично между техните години и тези на Николай няма да се подмлади много партията”, коментира водещата Илиана Беновска. Кристиан Вигенин отговори: „Не знам какво искате да ме попитате, но според мен това е напълно логично. ИБ в някаква степен е израз и на това какво е партията – от една страна младите с тяхната енергия и хора с опит. Впрочем Гагаузов и Милка Христова са хора, които са пряко свързани с местната власт! Смисълът на тези промени е преди всичко укрепване на капацитета ни преди местните избори, защото те са важни за нас и смятаме да се представим убедително!”. „Дай Боже, ама надали!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тепърва предстои да видим.
„А горкият Жаблянов”, попита водещата Илиана Беновска. Кристиан Вигенин отговори: „Не бих казал „горкият”, той е един от хората, които нямат нужда от пост, за да се чува думата му. Аз смятам, че всеки лидер има право да си избира екипа, с който да работи. ИБ е променяно много пъти, днес на НС казах, че за разлика от предишни председатели поне Корнелия Нинова се опита да обясни защо смята, че той не трябва да бъде член на ИБ, защото и на мен ми се е случвало да го научавам от трибуната, така мимоходом благодарим на тези другари. Смятам, че това е един по-честен подход от нейна страна. Валери Жаблянов остава в парламентарната група и има своята роля там”.
„Говореше се, че Вас ще Ви правят заместник-председател на БСП, тоест, че Корнелия Нинова Ви е поканила”, попита водещата Илиана Беновска. Кристиан Вигенин отговори: „Дори и да бях получил такава покана, аз нямаше да приема, защото виждам своята дейност в парламентарната група, там имам сериозни ангажименти, включително и международни. Човек трябва да си преценява възможностите, бих искал да се концентрирам там, където съм сега”.
„А Янаки Стоилов ще става ли фигура”, попита водещата Илиана Беновска. Кристиан Вигенин отговори, че Янаки Стоилов никога не е преставал да бъде фигура. „Аз знам, че е фигура, но ще става ли фигура отново, не си довърших изречението, с някакъв апарат, пост? Говореше се за някакъв съвет експертен, съвещателен?”, уточни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че за да влияеш върху решенията и да бъдеш фигура не е нужно да си на ръководни позиции. Той беше категоричен, че мнението на Янаки Стоилов се чува, независимо какъв пост заема.
Кристиан Вигенин заяви, че Корнелия Нинова е започнала със заявката, че е чула критиките по неин адрес и ще се опита да внесе друг дух на работа и в ИБ, и в НС. „Като ги е чула критиките Нинова какво ще направи, каза ли? И къде ги е чула, като на този конгрес миналата седмица нямаше критики, тя им взе думата и те се ометоха?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че никой не е отнемал думата на никого и всеки е имал възможност да се изкаже. „Търновалийски беше тук миналата седмица и каза, че е седял на микрофона и е чакал, аз даже го нахапах и му казах – „и аз чакам на микрофона и като не ми дадат думата си я взимам”, заяви водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори: „Ами, трябва да обучите малко колегите. Всъщност не знам какво е имал предвид колегата Търновалийски”. Водещата обясни, че дискусиите са били прекратени и е започнало гласуване. Вигенин заяви категорично, не е имало човек, който да е поискал думата и да не му е била дадена. „Е, после отидохте да обядвате и се успа цялата работа! Спадна напрежениет!”, репликира го водещата. Гостът ѝ отговори: „Няма как да не спадне, защото една част се бяха наточили за кървави битки, не се получи и сигурно заради това. Но така или иначе дискусиите продължават и в НС, и в парламентарната група, но с по-малко острота! Аз поне видях една по-различна Корнелия Нинова днес, по-диалогична, готова на съвместна работа! И това беше една от критиките на хората, които я подкрепяха от самото начало. Ако запазим този дух на рабата мисля, че наесен нещата ще изглеждат доста по-добре за нас!”.
„Виждате днес една нова Корнелия Нинова, рефрешната, имате надежда?”, попита водещата Илиана Беновска. Кристиан Вигенин отговори: „Различна по-скоро, чак нова ще бъде пресилено да се каже!”. Той добави, че има надежда за промяна.
Кристиан Вигенин обясни, че Корнелия Нинова предлага да се започне много широка дискусия, включително и с международно участие, за идейното развитие на партията, да се създаде дискусионен клуб, като има идея той да бъде оглавен от Янаки Стоилов. „Може ли и мен да ме поканите като член на този клуб?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Не знам колко сте идеологически подготвена, но сигурно различни мнения могат да бъдат чути”. „Само свои хора ли ще си каните”, продължи водещата. Народният представител отговори: „Не, даже ние искаме чрез този дискусионен клуб да се отворим от една страна и към гражданското общество, които имат интерес към тази дискусия, но преди всичко към политически партии, които се виждат като леви, но нашата работа с тях да не минава само през въпроси кой колко места ще получи в листи или коалиции”. „Не се самовъзхвалявайте така”, отбеляза водещата. Кристиан Вигенин отговори, че не става въпрос за самовъзхваляване, от БСП просто искат да водят заедно дебата за това каква трябва да бъде лява България.
„Вие какво мислите за отсъствието на Станишев, не ми казвайте, че той отсъства, защото днес се обсъжда кой ще бъде избран на отговорни позиции в ЕС, Европейския съвет и ЕК”, попита водещата Илиана Беновска. Кристиан Вигенин отговори, че няма представа защо Станишев не е присъствал. Той обясни, че обикновено преди среща на Европейския съвет се събират политическите семейства и най-вероятно това е причината.
„Как ще се конфигурира ръководството на ЕС?”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е важно да се потвърди подходът за така наречените водещи кандидати. „Затова аз смятам, че и г-н Вебер от ЕНП, и г-н Тимерманс ще получат най-високи постове. Аз все пак смятам, че г-н Тимерманс ще бъде следващият председател на ЕК. Аз смятам, че г-н Вебер, който всички разбират, че не е за поста председател на ЕК, вероятно ще стане председател на ЕП”, завърши Кристиан Вигенин разговора си с Илиана Беновсак в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 30-ти юни 2019 година.