София. Увеличаваме дела на машинното метене в столицата. Това каза пред журналисти председателят на комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „24 пъти през следващата година ще се мият така наречените дюзи на улиците на София. Четири пъти ще бъде основното измиване на улиците с маркуч и периодично ще извършваме оросяване, във връзка с мерките, които са наложени и в механизма за ранно предупреждаване за замърсяване на въздуха. Увеличаваме дела на машинното метене. През следващата година не предвиждаме улиците с масовия градски транспорт да се почистват по друг начин освен с машинно метене. 22 пъти месечно ще се мете машинно от месец април до месец октомври 2019 г. Това е увеличаване с 24 % спрямо сметката за 2018 година. 9 пъти повече е заложено машинното метене по отношение на тротоари, пешеходно пространство, велоалеи“, допълни Радева.
„В сметката за 2019 г. се увеличава издръжката на Столичен инспекторат с 1,5 млн. млн., за да могат колегите да осигуряват контрол върху дейности, които са свързани с нарушаване на чистотата на града", обясни Радева.
Попитана кога ще се разреши дисбалансът между приходите и разходите на такса „смет“, тя обясни, че се търси решение. „Едновременно с това много усилено работят и данъчните администрации, така че до този момент успяваме да осъществим баланс и пълен обем на дейностите. Самият отчет за изпълнение на дейностите за 2018 г. към края на месец октомври показва, че имаме едно много добро изпълнение по всички пера на план-сметката за отминаваща година. Сегашният механизъм за такса „смет“ търпи много критики и се върви към изработването на нов механизъм. Разбира се, за да постигне и Столична община крайния резултат по неговото изработване, трябва да получим окончателния резултат както на национално и законодателно ниво, така и по работата по междуведомствената група на няколко министерства“, обясни тя.
Теодора ПАТРОНОВА