Берлин. Страните от Западните Балкани са наши европейски съседи и имат европейска перспектива. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по повод предстоящата среща на върха за региона в рамките на Берлинския процес, който ще се проведе в Познан, Полша, предава македонската информационна агенция "Макфакс".
Меркел подчерта, че за да се реализира европейската перспектива на страните от региона, трябва да се преодолеят множеството напрежения и да се изпълнят условията, които Брюксел постави за членство.
"Пътят все още е изпълнен с камъни", отбеляза германският канцлер/
Конференцията за Западните Балкани ще се проведе в Познан в петък (5 юли). Меркел ще присъства като представител на страната, която през 2014 г. стартира инициативата Берлински процес с цел подобряване на възможностите за диалог и сътрудничество между страните в региона.
Има положителни примери за диалог в региона, според изявление на германския канцлер, а като пример се привежда Преспанското споразумение между Северна Македония и Гърция.
"Политическата смелост на северномакедонския премиер Зоран Заев и гръцкия министър-председател Алексис Ципрас дадоха плодове за преодоляване на спора за името", припомни канцлерът на ФРГ.
Тя добави, че този положителен пример трябва да насърчава други претенденти за членство в ЕС и да послужи като модел за решаване на проблеми в Босна и Херцеговина и между Сърбия и Косово.


Превод и редакция: Тереза Герова