Скопие/Атина. „Дали Преспанският договор ще бъде ратифициран или не, това няма да повлияе на отношенията с Гърция", е казал посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов на журналисти в Атина по време на брифинг за неотдавнашното посещение на премиера Алексис Ципрас в Москва, където имаше среща с руския президент Владимир Путин.Информацията е от македонската онлайн медия МКД, която цитира гръцкия „Катимерини“.
Дипломатът изтъкнал, че отношенията между двете страни се нормализират след инцидента през лятото, когато Гърция експулсира двама руски дипломати и забрани на други двама да влязат в страната, тъй като се предполагаше, че са замесени в дебатите около Преспанския договор. Той поясни, че този въпрос не е бил засегнат в разговора между двамата държавни мъже.
Запитан дали Русия възнамерява да наложи вето по Договора от Преспа в Съвета за сигурност на ООН, Маслов обяснил, че страната му не се противопоставя на никое ново име, което Македония реши да приеме: „За нас няма значение. Руският външен министър Сергей Лавров ясно го каза преди близо година. Тогава той обяви, че независимо за какво име ще се договорят Атина и Скопие, ако то е официално одобрено и залегне в Конституцията на Република Македония, тогава със сигурност ще го признаем".

Превод и редакция: Ивелина Ватова