София. МВР предприема засилени мерки за безопасност в цялата страна по време на предстоящите празници.
Трафик в страната:
Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски обясни, че се създава организация, при която максимално да се обезпечи движението на леките автомобили и сериозният трафик, който се очаква в началото и в края на почивните дни. Началник на сектор „Пътен контрол” към Главна дирекция „Национална полиция“ главен инспектор Росен Рапчев посочи, че във връзка с очаквания интензивен пътникопоток преди, по време и след коледните празници е създадена организация за максимален брой полицейски екипи, които ще регулират движението, за да не се допускат образуването на автомобилни колони. „В началото и края на почивните дни ще се осъществява засилен контрол на водачите с рисково поведение. През останала част на почивните дни контролът основно ще бъде към скоростните режими и към водачите, управляващи след употреба на алкохол или наркотици, както и към неправоспособните водачи”, каза още гл. инспектор Рапчев. „Ще извършваме контрол и по заповедта на Агенция „Пътна инфраструктура“ за спиране на тежкотоварното движение над 12 тона на някои места в страната. При рязко влошаване на метеорологичната обстановка ще бъдат въвеждани временни организации на движението. При възникване на необходимост ще бъдат спирани тежкотоварните автомобил и в дълбочина в съседни области, където обстановката може и да не е усложнена“, заяви още той.
Трафик в София:
Началникът на „Пътна полиция“ към СДВР комисар Тенчо Тенев заяви, че се очаква над 200 000 автомобила да напуснат столицата, затова на всички изходи ще има по два екипа, които ще пускат зелена вълна. „До всички молове също ще има наши екипи, които ще регулират движението, защото там трафикът беше изключително засилен през последните дни“, заяви комисар Тенев. Той посочи, че през почивните дни ще бъдат изкарани всички камери, както и масово ще се проверява за употреба на алкохол, наркотични вещества и за превишаване на скоростта както през светлата, така и през тъмната част на денонощието.
Трафик на граничните пунктове:
Директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков коментира, че са обезпечени всички трасета на граничните пунктове. „Призивът ни е тези, които пътуват извън България, да се съобразят с това, което има като информация на сайта на ГД „Гранична полиция“. Ще се постараем да има информация на страницата и за метеорологичната обстановка и за инциденти, така че хората да могат да вземат своевременно решение откъде да минат или просто да отложат своите пътувания“, каза още той. От ГД „Гранична полиция“ предупреждават гражданите, които ще пътуват извън страната с непълнолетни лица, да подготвят предварително всички необходими документи. Апел се отправя и към компаниите, които организират пътувания, да се координират, за да не потеглят всички автобуси към границата по едно и също време.
Битова престъпност:
Заместник-началникът на "Криминална полиция" към Главна дирекция „Национална полиция“ Димитър Кошов заяви, че традиционно по празниците се увеличава броят на домовите и джебчийските кражби. „Затова гражданите не трябва да оставят без надзор вещите си на обществени места, да паркират автомобилите си на охраняеми паркинги, в градския транспорт да държат затворени чантите си, нощно време да паркират на осветени места, по възможност да направят застраховка за кражби, да не носят големи суми в брой, да не съхраняват в жилището си големи суми“, каза още Кошов. Той посочи, че е важна и защитата на жилището и обясни, че е добре да се монтират камери за видеонаблюдение, както и да се подсили защитата на външните врати и прозорците. „Хората не трябва да казват на чужди хора плановете си за почивка. Гражданите трябва да имат предвид, че много често извършителите на домови кражби оставят различни маркери на и покрай жилищата, като така разбират, че собствениците не са в дома. И когато го установят, проникват и извършват съответните кражби“, заяви Кошов. „Във връзка с телефонните измами предупреждаваме гражданите да не се доверяват на обаждания на непознати и да не им дават пари и лични вещи“, каза още той.
Пиротехника:
Валентин Венков – инспектор в КОС, посочи, че и тази година са взети необходимите мерки и е създадена необходимата организация за засилване на контрола на взривните вещества и пиротехнчиеските изделия. „Засилен е контролът на местата, където се продават пиротехнчиески изделия, както ще бъде засилен контролът и на местата, където се използват такива изделия. Хубаво е да се ограничи достъпът на деца до пиротехника, както и внимателно да се чете начинът им за употреба“, каза още Венков и посочи, че не трябва да се палят такива изделия в метални или стъклени кутии, кофи и бутилки. Венков обясни, че по време на празничните дни ще е засилен и контролът върху огнестрелните оръжия.
Пожарна безопасност:
Директорът на ГД „Национална безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов обясни, че във връзка с осигуряването на безопасността около празниците екипи на пожарната са извършили проверки на над 1800 ресторанта, хижи и други места, на които се очаква посрещане на Нова година. „Проверени са и над 300 храма. Констатирани са около 40 тежки нередности. 1550 служители, пожарникари и спасители ще бъдат в готовност да окажат помощ във всеки един момент. Има и машини, които ще се включат при усложняване на метеорологичната обстановка“, заяви гл. комисар Николов. Той посочи, че призивът на пожарната е преди всичко хората да бъдат внимателни, а при констатиране на инциденти – да се обаждат на тел. 112.
Цветилена СИМЕОНОВА