Киев. Новоизбраният украински президент Владимир Зеленски обяви нови условия за газов транзит от Русия в Европа, пише на електронното си издание руският вестник „Независимая газета“. Екипът на Зеленски поиска от действащото правителство на Украйна да го включи в процеса на международни съгласувания за доставките на газ от Русия. Представители на Зеленски заявиха претенции за определяне на собственика и оператора на украинската газопреносна система. Неприятна изненада за Москва ще бъде искането на Зеленски, да бъдат съгласувани условията на транзита и газовото снабдяване на Украйна, не само с ЕС, но и със САЩ.
Действащият договор за транзит на руски газ през територията на Украйна приключва през декември 2019 година.
След това настъпва опасна неопределеност, тъй като Москва и Киев не са съгласували нито едно от условията за транзита през следващата година. Тази неопределеност тревожи много, както ЕС, така и Кремъл, който не би искал да се окаже ненадежден доставчик на газ в очите на европейците. Без украинския транзит Русия няма да може да изпълнява дългосрочните договори за доставки на газ за Европа.
В Киев, обаче, не бързат с преговорите. Украинците казват, че преговорите за новия газов договор ще бъдат възможни едва след встъпването в длъжност на Зеленски и негов разговор с Владимир Путин.
В четвъртък екипът на Зеленски официално поиска да води преговорите за транзита на руски газ. Темата на вътрешноукраинските преговори трябва да стане формирането на независим оператор на газотранспортната система на Украйна, с участието на екипа на Зеленски. Освен това, представители на Зеленски обявиха, че очакват от правителството „решения, съгласувани с ЕС, САЩ и другите партньори“.
До момента Вашингтон официално не участваше в решаването на газовите проблеми на Украйна. Единствен външен арбитър в руско-украинските газови отношения беше ЕС.



Превод и редакция: Светлин Божков